Sedmica predstava za djecu u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

U Bosanskom narodnom pozorištu Zernica u tekućoj sedmici će biti izvedene dvije predstave u tri termina za najmlađu publiku.

Već sutra, 22. decembra u 12 sati će biti izvedena lutkarska predstava „Psić boje neba“ autora Nadje Vasileve i Darka Kovačovskog, a u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima reditelja Kovačovskog: „'Psić boje neba’ je tekst koji govori o tome kako bi se trebalo boriti za svoje mjesto ispod neba. Mali pas koji se rodio plave boje pati od kompleksa niže vrijednosti i zato bježi od problema. U tekstu ga njegov novi prijatelj mornar Džef prihvata onakvog kakav jeste i iz te ljubavi Plavi Psić pronalazi svoj način da se bori sa problemima koji ga okružuju. Naravno, priča ne bi bila zanimljiva da intrigu ne pokreće antagonista Crni Mačak… Ipak, kroz tekst naše predstave i kroz prikazivanje drugačijeg, dešava se spoznaja psa čiji lik nikoga neće ostaviti ravnodušnim.“

Tekst i režiju predstave potpisuju Darko Kovačovski i Nadia Vasileva, kao i kreaciju i izradu lutaka. U predstavi igraju: Snežana Vidović, Adna Hasanić i Tamara Milićević-Stilić. Scenografija i kostimografija predstave je povjerena Nadiji Vasilevoj, a izbor muzike Darku Kovačovskom.

U četvrtak, 23. decembra u 10 sati će biti izvedena predstava „Idemo na izlet“ autora i reditelja Branislava Trifkovića, a u produkciji Dječije, omladinske lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima Reditelja Branislava Trifkovića: „Predstava ‘Idemo na izlet’ je sasvim realna priča, koja nažalost u stvarnom životu sve više može da nam liči na bajku. Sve manje imamo vremena za našu djecu i zaboravljamo ili smo skroz zaboravili da se igramo sa njima i prepuštamo ih internetu, mobilnim telefonima, videoigricama, itd. Dakle u ovoj predstavi, koja je sto posto na zemlji, bez imalo fikcije, pokušaćemo da se pozabavimo našom djecom i nama samima, kroz igru i druženje. Priča, vrlo jednostavna, prati tri mame, tri drugarice, koje sa svojom djecom odlaze biciklima na izlet i tamo u prirodi, ova vesela šestorka, provodi jedan dan i noć. Tekst za ovu predstavu je kolaž pjesmica, koje su uglavnom, uzete iz knjiga naših osnovaca iz nižih razreda, praćen muzikom i fotografijama prirode BiH, Zenice i okoline koje se projektuju pomoću grafoskopa, aparata koji je uveliko zaboravljen.“

Glumačku ekipu predstave čine glumice zeničkog BNP-a: Anđela Ilić, Lana Zablocki i Adna Hasanić. Režiju, izbor tekstova i muzike kao i samu ideju predstave potpisuje glumac Dečijeg pozorišta iz Subotice Branislav Trifković, rođeni Zeničanin. Scenografija, kostimografija i izrada rekvizite je povjerena Mensuru Begičeviću i Eni Begičević-Čeliković.

Predstava „Idemo na izlet“ će biti odigrana i u petak, 24. decembra u 10.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.