Obilježen Dan branitelja zeničkog HVO-a

Udruge proistekle iz domovinskog rata HVO-a i Odbor za obilježavanje značajnih datuma obilježio je danas u Zenici Dan branitelja zeničkog HVO-a.

U župnoj crkvi Crkvice održana je sveta misa za poginule branitelje ovog kraja, a na centralno spomen obilježje palim braniteljima na groblju Crkvice položeno je cvijeće i vijenci, upaljene svijeće i odato poštovanje poginulim braniteljima.

„Na današnji dan je godišnjica utemeljenja zeničke brigade HVO-a „Jure Francetić“ i datum je to, koji obilježavamo kao Dan branitelja svih pripadnika HVO-a ovog kraja“, pojašnjava pukovnik HVO-a u penziji Željko Ljubanić, predsjednik Odbora za obilježavanje značajnih datuma, navodeći da je tokom zadnjeg rata na ovim prostorima pomenuta brigada HVO dala 135 poginulih branitelja, a da je kroz samu brigadu „Jure Francetić“ inače prošlo oko 3.000 branitelja, od kojih se dvoje još uvijek vodi kao nestali.

„Mi se danas sjećamo svih naših suboraca i ovo je zajednička aktivnost Koordinacije udruga Grada Zenice, znači HVIDRE, obitelji umrlih i nestalih, Udruge zatočenih i Udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata“, kaže Željko Ljubanić.

„Obilježavanjem Dana branitelja zeničkog HVO-a i posjetom centralnom spomen obilježju palim braniteljima na groblju Crkvice, prije svega želimo odati dužnu počast svim našim poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane Zenice, svim našim suborcima, prijateljima zeničkog HVO-a, onima koji su s nama dijelili dobro i zlo u najtežim vremenima za ovaj prostor i samu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je ovom prilikom Ilija Nakić, general HVO-a u penziji.(V.J.)