Podnesena krivična prijava protiv Dodika zbog napada na ustavni poredak BiH

FOTO: TV BN

U ponedeljak 13. 12. 2021. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je podnesena zajednička krivična prijava udruženja “Žene žrtve rata” i Instituta za istraživanje genocida Kanada protiv gospodina Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stoji u saopštenju tih organizacija.

“Krivična prijava je podnesena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu anti-bosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republike Srpske koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine”, naodi se u saopćenju.

“Za nas secesija je u toku. Mi smatramo da je država Bosna i Hercegovina napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države Bosne i Hercegovine, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno pravno političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i i građane iz Republike Srpske. Kontinuirani udari na državu Bosnu i Hercegovinu od strane osumnjičenog su kulminirali usvojenim aktima Narodne skupštine entiteta Republike Srpske od 10. decembra 2021. ” navodi se u saopćenju.

Smatramo da postoji osnovana sumnja krivičnog djela iz člana zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, podrivanje vojne ili odbrambene moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga i drugo.

” Odluke Narodne skupštine entiteta Republike Srpske, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja nekakvih rokova. Jer glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum, Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene, institucionalno od strane pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

Još jednom napominjemo da je entitet Republika Srpska greška u unutrašnjoj strukturi Bosne i Hercegovine koju potvrđuju brojne presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Pravosnažno utvrđivanje genocida je dovoljan osnov za ukidanje entiteta Republika Srpska.

Vrijeme je da pravosudni organi stanu uz svoju državu, Bosnu i Hercegovinu.

Vrijeme je da slobodni svijet stane uz državu Bosnu i Hercegovinu.

Vrijeme je da probosanske snage u i van Bosne i Hercegovine se okupe na jednom strateškom cilju, odbrani države Bosne i Hercegovine.”

Institut za istraživanje genocida Kanada je ranije podnio krivične prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanovic zbog negiranja genocida u Srebrenici.

 

(Vijesti.ba)