Zenička inicijativa-KF: Novi pritisak na pravosuđe u režiji SDA, posredstvom javnog servisa!

Da su BHT i Federalna TV sve samo ne javni servisi, na šta je upozoravao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, najbolje dokazuje sinoć emitirani prilog na Federalnoj TV tokom “Mreže”, navodi se u saopćenju Zeničke inicijative – Kasumović Fuad u saopćenju upućenom medijima koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Jednostrani, pristrasan, prilog o “Zenicatransu” samo je jedan u nizu direktnog utjecaja na pravosuđe u medijskoj kampanji koju je zenička SDA pokrenula nakon određivanja jednomjesečnog pritvora gradonačelniku Zenice jer je štitio interese državne imovine, dok je njihov federalni premijer Fadil Novalić na slobodi a tereti se za najveću poslijeratnu aferu i pljačku države – aferu “Respiratori”.

Da je FTV odavno pogazio sve novinarske standarde nepristranosti i objektivnosti govori činjenica da u prilogu objavljenom sinoć nisu emitirali izjavu nijednog sugovornika “druge strane”, nego su o slučaju “Zenicatransa” govorili propali političari A-SDA, koji su gradonačelnika na sjednicama vijeća gađali fasciklima, i SDA.

Zanimljivo, tema ovog priloga nije bio period poslovanja odnosno potkradanja “Zenicatransa” u periodu vladavine SDA kada je ovo preduzeće i krenulo ići u propast. “Slučajno” se kao sagovornik našao i Nezir Pivić, predsjednik zeničke SDA i poniženi kandidat za gradonačelnika na proteklim izborima, kod kojeg je sudija Ramo Ljevaković koji je gradonačelniku odredio pritvor jer Tužilaštvo nije uradilo svoj posao na vrijeme branio doktorat, a koji sve vrijeme u marketinškim medijskim nastupima poziva da se ne vrši pritisak na pravosuđe.

Emitirati pristrasan i jednostran prilog o živom predmetu na Kantonalnom sudu u Zenici, ništa je drugo nego još jedna plaćena predstava kadrova SDA za javnost i predstavlja najdirektniji utjecaj na pravosuđe. Simptomatično, svaka podrška brojnih građana BiH, političara od lokalnog do državnog nivoa, pa i najvećih imena iz svijeta advokature upućena proteklih dana zeničkom gradonačelniku, svjesni da se radi o političko-pravosudnom iživljavanju i dvostrukim aršinima, zenička SDA okarakterisala je pritiskom na pravosuđe.

Dok građani, javne ličnosti, političari i advokati samoinicijativno daju podršku i ukazuju na nejednako postupanje u predmetima poput afera “Respiratori”, “Diploma”, “Zenicatrans”, SDA plaćenim prilozima svjesno pokušava utjecati na pravosuđe u koje su, upravo zbog takvih, građani naše zemlje odavno izgubili povjerenje. Standardni su to aršini propale SDA – da jedno misle, drugo govore, a treće rade. U međuvremenu, sve one koji su im prijetnja po izborni rezultat, spektakularnim akcijama, hapse i šalju u pritvor koristeći za to one koji su do jučer ispred njih stjecali akademska zvanja”. pišu iz Zeničke inicijative-Kasumović Fuad.