Održana panel diskusija pod nazivom „(Pre)Živjela!“

U svrhu obilježavanja Dana sjećanja na žene žrtve ratnih stradanja u BiH danas je u prostorijama Filozofskog fakulteta Zenica održan Panel pod nazivom „(Pre)Živjela!“.

Ova aktivnost realizovana je u sklopu Inicijative Mir sa ženskim licem koja povezuje 13 ženskih organizacija, braniteljica ljudskih prava koje dolaze iz različitih društvenih i ratnih konteksta u BiH.

„Cilj današnje panel diskusije je prisjećanje na žene žrtve posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Da mladima i studentima skrenemo pažnju da su te žrtve prisutne u našoj svakodnevnici, da one nisu dovoljno vidljive u javnosti, da se državne institucije dovoljno ne brinu o njima, te su ih gotovo prepustile nevladinom sektoru i onima koji će brinuti za njihovo psihičko, fizičko i socijalno stanje“, kazala je za naš portal Edisa Gazetić, vandredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Učesnice panela bile su Nurka Babović – sociologinja i terapeutkinja i Ajna Jusić – predsjednica Udruženja „Zaboravljena djeca rata“. Poručuju da je veoma bitno da se mladi edukuju o ovoj temi, te da u budućnosti imamo društvo koje će imati empatiju prema žrtvama rata.

„Svi dobro znamo da je u Bosni i Hercegovini do 50 hiljada žena preživjelo ratno silovanje. Kao posljedica toga rađana su djeca. Moja majka je preživjela ratno silovanje sa svoje 22 godine i nakon toga je rodila mene. Cjelokupan cilj našeg rada jeste da Udruženje „Zaboravljena djeca rata“ postigne neku vrstu pravne prepoznatljivosti ove kategorije i negdje u svojim pravnim zalaganjima želimo da imamo jednaka prava kao što to na primjer imaju djeca palih boraca, djeca šehida“, ističe Ajna Jusić, predsjednica Udruženja „Zaboravljena djeca rata“.

Udruženje „Zaboravljena djeca rata“ također pridaje pažnju društvenoj svijesti o samom nasilju i silovanju obzirom da su žrtve izložene velikoj količini stigme i diskriminacije od strane društva. (A.K.)