Ko je, gdje i kako potrošio 138 miliona KM putem javnih nabavki

FOTO: faktor.ba

“Ko je gdje i kako potrošio 138 miliona KM putem javnih nabavki” – tema je konferencije predstavljanja Monitoring izvještaja o postupcima javnih nabavki praćeno putem portala Pratimotendere.

Tek 11 posto javnih nabavki nije rizično

Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize i Slobodan Golubović istaknuo je da je cilj ovog projekta podrške građanima u borbi protiv korupcije da se građani direktno uključe, jer se korupcija direktno na njihovoj koži osjeti.

“Građani su žrtve korupcije. Javne nabavke su jedan od glavnih izvora korupcije u BiH, što je logično, jer tu je novac koji građani izdvajaju kroz poreze i druge oblike obaveza prema državi. Ta sredstva se koriste i za nabavku roba i usluga, i ostalih, kako bi funkcionisao sistem. Međutim problem je jer je sam sistem ugrožen”, naglasio je Karić.

Na press konfernciji je izneseno da je po samom broju ugovora, 11 posto javnih nabavki nije rizično, sve ostalo jeste.

VSTV nije objavio plan nabavki

“Od 10, 9 je rizično. Po vrijednosti, tek nekih 3,8 posto nije rizično. Preko 95 posto javnih nabavki je ugroženo nekim koruptivnim radnjama u samom procesu javnih nabavki. To su katastrofalni podaci“, rekao je Karić, dodavši:

“Ukoliko mi znamo da se na godišnjem nivou u BiH dešava da imamo skoro 3, 3,5 milijarde marke koje se kroz javnih nabavki potroše, i kada se uzme procenat od 90 posto rizičnih javnih nabavki, ova trend, na ovom uzorku, ukoliko se prenese na apolutni iznos, mi ćemo dobiti da je ogromna količina sredstava ugrožena rizičnim javnim nabavkama. To su milijarde maraka koje su netransparentno potrošene”. 

Najčešća zloupotreba koju uočavaju, rekao je, Slobodan Golubović, jeste za nezakonito planiranje javnih nabavki.

“Modus operandi ili način izvršenja ove zloupotrebe dešava se na različite načine. Od toga da ugovorni organi ne objavljuju plan nabavki do toga da se ti planovi objavlju na kraju godine. Prvo potroše sredstava pa onda prikažu plan, prividna sredstava. Trendovi govore da nekih 30 posto ugovornih organa koje smo pratili ima problem sa nezakonitim planiranjem javnih nabavki. Jedan od primjera koji smo uočili prije godinu dana jeste VSTV koje je na kraju godine objavilo plan nabavke. Prvo su potrošili sredstva, pa su objavili plan nabavke”, rekao je Golubović.

Na portalu pratimotendere možete svakodnevno čitati o brojnim zloupotrebama koje mreža nevladinih organizacija, volontera i istraživača uočava.

N1 BiH