Roman “Sedam strahova” i društvena odgovornost

FOTO: Zenicainfo.ba

Jedan od najnagrađivanijih i najprevođenijih romana zeničkih autora „Sedam strahova“ nastavlja put svoga uspjeha, ali i put društvene odgovornosti. Slovenci su ga uvrstili u ediciju koja promovira društvenu odgovornost, a glumački ansambl istoimene predstave se izuzeo iz dodjele nagrada na pozorišnim susretima, također zbog društvene odgovornosti.

Izdavačka kuća V.B.Z. iz Ljubljane objavila je roman „Sedam strahova“ Zeničanina Selvedina Avdića u vrlo zanimljivoj ediciji pod nazivom „Priče bez granica“. Za tu ediciju su izabrali knjige koje su društveno odogovorne u doba krize. Tako se knjiga „Sedam strahova“ našla u društvu knjiga autora iz Velike Britanije, Portugala, Italije. Riječ je o ediciji od pet knjiga raznorodnih žanrova, među kojima je i jedan strip.

Meni je drago da se „Sedam strahova“ našao u jednoj takvoj biblioteci i zato što je prepoznat društveni aktivizam koji, između ostalog, taj roman u sebi ima. Upravo zbog društvenog aktivizma i društvene odgovornosti BNP se izuzeo iz dodjele nagrada na festivalu u Brčkom jer je u žiriju bio glumac optužen za silovanje glumice Branislav Lečić,“ kaže autor romana Selvedin Avdić.

Zbog niza tekstova objavljenih na zvaničnoj stranici Teatarskih susreta Brčko nastala je jedna mizogina atmosfera u kojoj je zaista bilo nemoguće raditi, a Zenica je reagirala i na uvrede upućene glumcima predstave „Sedam strahova“  i naročito upućene glumcu Erminu Bravi, dodaje Avdić. Društvena odogovornost važan je aspekt rada ne samo u umjetnosti, već i u obrazovanju, privredi, biznisu i drugim sferama, a mi samo možemo biti ponosni na odgovornost koju su pokazali zenički umjetnici. Romanu „Sedam strahova“ želimo još mnogo prijevoda, a predstavi izvođenja. (A. H.)