14.5 C
Zenica
Četvrtak, 28 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno Od Nove godine cijene cigareta ostaju iste, ali poskupljuje duhan

Od Nove godine cijene cigareta ostaju iste, ali poskupljuje duhan

FOTO: faktor.ba

Cijene cigareta u Bosni i Hercegovini početkom 2022. godine, neće biti povećane, jer nijedan proizvođač do sada nije dostavio nove cjenovnike, ali cijene duhana pojedinih proizvođača bit će povećane. 

Proizvođači cigareta godinama unazad su povećavali cijene u BiH, usljed povećanja akciza na duhan i duhanske proizvode.

Međutim, početkom iduće godine poskupljenja neće biti, iako proizvođači mogu u toku godine da donose odluke o promjeni cijena, potvrdili su za Capital u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Svako ko želi dići maloprodajnu cijenu mora dostaviti nove cijene u UIO jedan mjesec prije početka primjene novih cijena. S obzirom na to da nove cijene za cigarete još nisu dostavljene, to znači da one neće poskupjeti od 1. januara 2022. godine“, kazali su u UIO.

S druge strane, pojedini proizvođači su dostavili nove, više cijene duhana.

Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznosa akcize na duhan za pušenje za 2022. godinu, koju je nedavno donio Upravni odbor UIO, predviđeno je da akciza na cigarete ostaje ista kao ove godine, dok će akciza na duhan za pušenje iznositi 133,20 KM po kilogramu, i ona je za 3,2 KM veća nego 2021. godine.

Akcize na cigarete u BiH se ne povećavaju treću godinu, nakon što su proteklih godina imale veliki rast kako bi dostigle nivo minimalne akcize u Evropskoj uniji. Taj nivo BiH je dostigla 2019. godine.

faktor.ba

Hide picture