ZENICA: Održana promocija knjige “Josip Broz Tito u očima dječaka 21. vijeka” autora Harisa Telalovića

FOTO: Zenicainfo.ba

Promocija knjige „Josip Broz Tito u očima dječaka 21. vijeka“ mladog autora Harisa Telalovića održana je sinoć u hotelu Zenica.

Izdavač ove knjige je Prva Montesori škola iz Zenice. Ova knjiga je biografski rukopis Harisa Telalovića koji je imao samo 12 godina kada je napisao prvih deset stranica ovog djela. A inspiraciju da napiše knjigu o predsjedniku Titu, naš sagovornik je, kako kaže  pronašao u svom znanju o tom vremenu.

Inspiracija za djelo potekla je od mog znanja o tom vremenu, jednostavno od sedme godine sam prikupljao razne informacije o Titovom liku i djelu i odlučio sam u jednom trenutku da to svoje znanje prenesem na papir. A i navela me ova teška situacija u državi, ova nagla ekspanzija nacionalizma“, dodaje autor knjige Haris Telalović.

Haris Telalović

Knjiga horonološki prati Titov život i sve događaje koji su vezani za njega.

Knjiga hronološki Titov život i sve događaje koji su vezani za njegov život, ali i za prostor cijele bivše Jugoslavije. I njom sam želio da na jedan jednostavan način mojoj generaciji predstavim njegov lik i njegovo djelo“, istakao je mladi autor Telalović.

Knjiga „Josip Broz Tito u očima dječaka 21. vijeka“ je sama po sebi posebna jer je danas rijetkost da mladi ljudi uopće čitaju i pišu knjige. Djelo se može svrstati u ozbiljnu literaturu i ima sve odlike jednog naučnog rada.

Knjiga spada ipak u jednu ozbiljnu literaturu, knjiga ima zaista sve odlike naučnog rada, naravno uvažavajući kontekst godina samog autora. Ali sigurno da će knjiga, pa slobodno mogu reći prvorazredno štivo ako ništa za učenike osnovnih i srednjih škola“, zaključio je doc. dr. Mirza Džananović, recenzent knjige „Josip Broz Tito u očima dječaka 21. vijeka“.

doc. dr. Mirza Džananović

Ova knjiga može biti inspiracija svim budućim mladim generacijama da se bave naukom i književnosti. (A. S.)