Građani vakcinisani u BiH ne mogu u EU

Covid potvrde iz Bosne i Hercegovine još uvijek nisu priznate u Evropskoj Uniji, pa samim time ni građani koji su vakcinisani u BiH ne mogu ući u zemlje EU.

Cilj EU digitalnih COVID certifikata je olakšati kretanje tokom pandemije. Kako je naglasila predsjednica von der Leyen tokom nedavne posjete BiH, EU se nada da će se BiH uskoro pridružiti platformi EU za digitalne COVID certifikate jer bi to uveliko olakšalo putovanje između EU i BiH.

“Da bi se zemlja koja nije članica EU pridružila EU platformi za digitalne COVID certifikate, njeni certifikati moraju biti usklađeni s međunarodnim standardima i imati uporedive sigurnosne karakteristike. U tom slučaju, COVID certifikati tih zemalja prihvataju se pod istim uslovima kao i EU digitalni COVID certifikat”, rekli su iz Delegacije EU u BiH.

covid potvrde

Iz Delegacije su za Aktu kazali da Bosna i Hercegovina još nije podnijela zahtjev za pridruživanje platformi EU za digitalne COVID certifikate, te da su vlasti u BiH u procesu koordinacije aktivnosti u cilju pripreme aplikacije i da je Evropska unija spremna podržati Bosnu i Hercegovinu u ovim naporima.

Ko može u Njemačku?

Bosna i Hercegovina je proglašena područjem visokog rizika. Od nedjelje, 12. septembra 2021. godine savezna vlada Njemačke ponovno je uvela mjere ograničenja ulaska za osobe koje su nastanjene u Bosni i Hercegovini.

“Za ulazak je potrebno predočiti digitalni COVID-certifikat Evropske unije ili neki sličan dokaz o vakcinaciji u digitalnoj ili štampanoj (papirnoj) formi na njemačkom, engleskom, francuskom, italijanskom ili španskom jeziku”, kazali su iz Njemačke Ambasade u Sarajevu.

Ulazak je moguć samo za one osobe koje su vakcinisane nekim od slijedećih vakcina: Pfizer, Džonson Džonson, Spikevax (Moderna) i Vaxzevria (Astrazeneca), i ako je od primanja zadnje potrebne pojedinačne vakcine/doze vakcine prošlo najmanje 14 dana. Dakle sve one osobe koje su vakcinisane ruskim ili kineskim vakcinama neće moći ući u Njemačku.

“Trenutno ovo važi samo za one vrste vakcina koje su odobrene od strane Evropske agencije za lijekove (EMA). Proširenje i na druge vrste vakcina sa sličnim standardom zaštite je predviđeno čim za to budu okončane potrebne provjere”, pojasnili su.

Zahtjev Brisela

Da li će građani/ke BiH uskoro imati digitalni certifikat, koji bi im uveliko olakšao putovanje u zemlje EU, zavisi od toga da li će se postići dogovor između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva zdravlja RS o pristupu kreiranja ovog dokumenta. Uslov Evropske komisije (EK) je, inače, da ovu ispravu izdaje jedan državni organ, koji bi garantovao njenu vjerodostojnost.

O tome da nedoumice u vezi s kreiranjem “COVID iskaznica” i dalje postoje, najbolje svjedoči i činjenica da dogovor o tome još uvijek nije postignut, a mi do pisanja ovog teksta nismo dobili povratnu informaciju od Ministarstva civilnih poslova kao ni Ministarstva zdravlja RS.

Akta.ba/E.S.