Stop nasilju nad ženama: Medica Zenica počela kampanju “16 dana aktivizma”

Povodom početka obilježavanja kampanje „16 dana aktivizma“ članice Udruženja Medice Zenica danas su u centru grada građanima dijelile promotivni materijal ukazavši na taj način još jednom na alarmantne podatke o broju nasilja nad ženama u proteklom periodu.

“80 posto žena bilo je izloženo psihičkom nasilju, a više od 60 posto i psihičkim i fizičkom nasilju, dok su više od 40 posto žena i maloljetnica bile izložene različitim oblicima seksualnog nasilja i uznemiravanja. To su alarmantni podaci i smatram da o nasilju društvo i zajednica mora više govoriti i djelovati”, kazala je za naš portal Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica.
Članice Ovog Udruženja tokom današnje akcije promovisale su mobilnu aplikaciju koja je dostupna za cijelo područje države „Prijavi nasilje“. “Prvi korak da se pomogne žrtvi jeste da se nasilje prijavi a onda da joj se kroz sve sisteme u društvu i zajednici pomogne da ostvari svoja prava. Kroz ovih 16 dana aktivizma glasnije ćemo govoriti o ovom problemu jer su podaci alarmantni i poražavajući, svakako ćemo se boriti da izmjene i dopune Zakona o nasilju u porodici u Federaciji BiH za koje su u toku javne rasprave, ne bude usvojen, jer ukoliko se desi da se usvoji kao takav, stanje za žrtve nasilja bi bilo još teže”, dodala je Husić povodom početka obilježavanja kampanje „16 dana aktivizma“.