Na današnji dan prije 26 godina osnovana Televizija Zenica

Televizija Zenica osnovana je ratne 1995. godine, a prve minute tada još eksperimentalnog programa emitirane su u prvim danima mira na Dan državnosti BiH 25. novembra.

Odlukom tadašnjeg Općinskog vijeća Zenica, Televizija Zenica je zajedno s Radio Zenicom postala Javno preduzeće RTV Zenica.

Glavna misija osnivanja preduzeća bila je upravo ostvarivanje prava stanovnika tada Općine, danas Grada Zenica na potpuno, pravovremeno, istinito i objektivno informisanje, te zadovoljavanje ostalih kulturnih i obrazovnih potreba. Odluka o osnivanju novog preduzeća bila je u maju te zadnje godine rata, a prve minute programa emitirali smo iz studija Radio Zenice na današnji dan nekoliko dana poslije potpisivanja Dejtona, simbolično na Dan državnosti. Ovom prilikom Dan državnosti BiH svih građanima i građankama Bosne i Hercegovine i 26. godišnjicu Televizije Zenica uposlenicima i uposlenicama čestitao je direktor JP RTV Zenica, Nandino Škrbić.

Ostvarujući glavnu misiju mi smo uporedo s tim rasli i usavršavali se. Međutim, 26. rodjendan smo dočekali u nezavidnom finansijskom stanju i prostoru neadekvatnom za rad medija kakav je televizija. Ipak nastojimo ostati dosljedni našim gledaocima i gledateljkama i pružiti im pravovremeno informacije o najvažnijim događajima i pojavama u gradu. Oni su za sada zadovoljni, što su nam potvrdili i u anketi koju smo snimili na ulicama Zenice. Prema riječima Seada Pašića, zeničkog sociologa i društvenog analitičara TV Zenica jeste Televizija koja je najbliža Zeničanima i Zeničankama. Vrlo dobro obavljamo funkciju i misiju lokalnog medija, s obzirom na okolnosti i uvjete u kojima radimo.

Program TV Zenica prate putem kablovskih operatera diljem BiH, ali i naša dijaspora širom svijeta putem interneta. (A.H.)