Džananović: Ukoliko mi državnost ne budemo baštinili u svojoj suštini neće biti ni države

dr Mirza Džananović, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Zenici

Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Dan kada je prije 78. godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj dan je jedan od najvažnijih datuma u cjelokupnoj a naročito u istoriji savremene BiH zato što zapravo moderna država Bosne i Hercegovine i nastaje u noći sa 25. na 26. 11.1943. godine kada se konstituira kao državnopravni i politički subjekat. “Bez 25. novembra i odluka ZAVNOBIH-a ne bi bila moguća savremena BiH niti bi bila moguća nezavisnost koju smo proglasili 01.03.1992. godine, jer upravo su odluke ZAVNOBIH-a omogućile da nas međunarodna zajednica uopće razmatra kao kandidata za eventualnu nezavisnost i to je nešto što mi nismo još uvijek na najbolji način vrijednovali i što najčešće zaboravljamo, a ne smijemo”, kazao je docent doktor Mirza Džananović, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Činjenica je da se državnost BiH konstantno dovodi u pitanje a naročito u posljednjih nekoliko decenija dok su se procesi proteklih godina intenzivirali, a jedan od uzroka jeste da mi koji volimo ovu zemlju nismo dovoljno svejsni svih ovih datuma i godišnjica koje samo protokolarno obilježavamo, objašnjava profesor. “Skupština RS-a 25.11.1993. godine održala je sjednicu na istom mjestu i to sa samo jednom tačkom dnevnog reda a to je poništavanje odluka ZAVNOBIH-a. Čini mi se da su oni koji su protiv te državnosti puno više svjesniji značaja odluka ZAVNOBIH-a nego oni koji sebe smatraju probosanskim, patriotima itd. Smatram da trebamo baštiniti iste vrijednosti jer je ZAVNOBIH postavio dobre okvire za normalan život svih ljudi u ovoj državi. Stoga, poruka mladima je da ukoliko mi državnost ne budemo baštinili u svojoj suštini neće biti ni države jer državu čine ljudi. Moramo nastojati stvoriti mladima uslove da ovdje ostanu i da im omogućimo da ovu državu vole i da je razvijaju”, kazao je uz Dan državnosti Bosne i Hercegovine docent doktor Mirza Džananović, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Orginalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a održanog u Mrkonjić Gradu 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a održanog 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo je dio važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za BiH, a koja se nalazi u depou Arhiva Bosne i Hercegovine. (B.D.)