Čestitka predsjedavajućeg GV Zenica Mirze Husetića u povodu Dana državnosti BIH

„Našoj dragoj domovini Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima i građanima čestitam 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Na današnji dan, prije sedam decenija, ZAVNOBiH na svom Prvom zasjedanju udario je temelje današnje države Bosne i Hercegovine. Na temeljima ZAVNOBiH-a naglašena je odlučnost naroda Bosne da muslimanska, srpska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata“. Članovi ZAVNOBiH-a čak i u jeku Drugog svjetskog rata, imali više osjećaja i razumijevanja nad višestoljetnom historijom, kulturom i tradicijom naše zemlje.

Niti jedna grupa pojedinačno ne može graditi državu Bosnu i Hercegovinu i izvesti je na put napretka i sigurnosti, to možemo samo zajedno, to je čak i jedinstvenost naše Domovine. Samo zajedno, ujedinjenim snagama, uz poštivanje drugih i drugačijih, i sa iskrenim namjerama, možemo graditi našu državu Bosnu i Hercegovinu. Svi narodi u ovoj zemlji morali bi niti svjesni toga. Stoga, ne bježimo od svojih nacionalnih odrednica, ali ne činimo nepravdu sebi i drugima. Budimo ti koji će našu državu Bosnu i Hercegovinu povesti putem napretka, stabilnosti i sigurnosti. ZAVNOBiH-a i njegovih poruka se moramo prisjećati stalno; iz njega učiti i u tom duhu nastaviti izgrađivati ovaj lijepi, jedini nam dom, kojeg zovemo Bosna i Hercegovina“.

SRETAN DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE – Mirza Husetić, predsjedavajući GV Zenica