Promovisana monografija “Zenička atletska čarolija” autora Senada Durana

Monografija  „Zenička atletska čarolija“, autora Senada Durana promovisana je danas u Muzeju grada Zenice.

Ovo je deseto po redu književno djelo zeničkog pisca. Monografija na potpun i sveobuhvatan način daje presjek stanja o zeničkoj atletici i njenoj ulozi u razvoju bosanskohercegovačke atletike od 1945.   do 2020. godine.

„Hvala Senadu Duranu koji je sve ovo uobličio u knjigu i ostavio trag o 75 godina zeničke atletike. Sigurno će biti i onih koji će imati primjedbi što nema onog ili ovog imena, što je opisano ovako ili onako. Ovo je vrijedna knjiga, prva knjiga o zeničkoj atletici. Čestitke Senadu, čestitke izdavaču u nadi da će ovo što su oni uradili ponukati i druge da daju svoj doprinos, da novo dopunjeno izdanje ili nova knjiga o zeničkoj atletici ugleda svjetlo dana“, izjavio je recezent monografije Midhat Kasap.

Monografsko izdanje o zeničkoj atletskoj čaroliji prikazano je kroz historijsko  dokumentarnu građu o uspjesima zeničke atletike, na jedan vrlo zanimljiv i simpatičan način, kroz razne zanimljivosti i zapise o pojedinim detaljima i momentima.

„Ovdje sam ostavio jedno dragocjeno bogatsvo da pomognem i drugim ljudima da mogu napraviti i film o tome, koji će napraviti dobru dramu. Želio sam u stvari da monografija ne bude čvrsto istorijska nego i književna. Da ubacim malo emocija, topline, što i jeste karakteristično za naše ljude koji su samo na prvi pogled izgledaju grubo a nisu takvi“, rekao je u svom obraćanju autor monografije Senad Duran.

Knjiga je svjedočanstvo, poruka i izvorni atletski nauk budućim naraštajima da „budućnost ne dolazi – ona se stvara“ napisao je u uvodnoj riječi monografije, urednik i izdavač Ibrahim Meškić.

„Danas atletika u BIH je jednako zenička atletika, jednostavno nema ni blizu nikoga ko može konkurisati zeničkim atletičarima. Sve je to rezultat, između ostalog rada generacija ljudi prije mene i poslije mene, da se stvore ovi uslovi i da se naprave materijalni uslovi koji su sada u Zenici“, naglasio je Ibrahim Meškić, izdavač monografije.

Izdavač monografije „Zenička atletska čarolije“ je Minex Zenica a štampana je u 300 primjeraka.(M.P.)