Košarkašice BiH velike favoritkinje u večerašnjem meču protiv Sjeverne Makedonije

Ženska košarkaška reprezentacija BiH večeras će od 19 sati igrati susret drugog kola kvalifikacija za Eurobasket 2023 protiv Sjeverne Makedonije u Skoplju.

Nakon velikog trijumfa protiv Belgije na startu kvalifikacija, očekuje se da naš tim upiše i drugu pobjedu, ali opreza neće manjkati.

Iako je bilo komplikacija i iznenadne promjene plana puta, atmosfera je sjajna među Zmajicama. Ekipa je još u petak ujutro trebala preko Beča doputovati u Skoplje, ali je let otkazan usljed guste magle u Sarajevu. Kancelarija Košarkaškog saveza BiH ipak je pronašla rješenje te su reprezentativke avionskom linijom preko Beograda stigle u glavni makedonski grad jučer ujutro.

Izabranice Gorana Loje odradile su šuterski trening, svjesne da se od njih očekuje nastavak dobrih partija.

Nema laganih protivnika. Idemo na pobjedu u Makedoniji. Moramo biti fokusirani jer u današnjoj košarci nema autsajdera“, rekao je Goran Lojo selektor košarkašica BiH, koji će za susret protiv Makedonki računati na sljedeće igračice:

Milica Deura, Jonquel Jones, Anđela Delić, Nikolina Delić, Nikolina Džebo, Miljana Džombeta, Nikolina Babić, Matea Tavić, Dragana Domuzin, Sara Heljić, Jovana Marković, Nedžla Kovačević, Hanna Halilović, Anđela Gligić i Milina Mišeljić.

Njemačka je u prvom meču naše grupe sa 73:41 savladala Sjevernu Makedoniju, a kvalifikacije su osmišljene tako da je ukupno 38 reprezentacija podijeljeno u 10 grupa (osam po četiri i dvije po tri selekcije).

Na Eurobasket će se plasirati 10 pobjednika kvalifikacionih grupa, kao i četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije. Kako bi se odlučilo koje su četiri najbolje drugoplasirane selekcije, brisat će se rezultati s posljednjeplasiranom ekipom u grupama s četiri tima.

Kvalifikacije će se igrati u tri “FIBA prozora” – od 11. do 14. novembra ove godine, nastavljaju se od 24. do 27. novembra 2022., a sve će biti kompletirano od 24. do 27. februara 2023. godine.

Utakmica Sjeverna Makedononija – BiH na rasporedu je u nedjelju (19 sati), uz direktan TV prenos na kanalu Sport Klub 1.

klix.ba