Izvještaj o stanju u Gradu Zenici na dan 08.11.2021. godine

Na osnovu dobijenih i obrađenih informacija, a u skladu sa članom 152. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća („Službene novine Federacije BiH“, br. 39/03, 22/06 i 43/10) i člana 14., 16. i 19. Pravilnika o organizovanju i funkcionisanju operativnih centara civilne zaštite („Službene novine Federacije BiH“, broj 9/19) dostavljamo Vam:

IZVJEŠTAJ

o stanju u Gradu Zenici na dan 08.11.2021. godine (do 08:30 sati)

PRIRODNE I DRUGE NESREĆE I DOGAĐAJI

VATROGASNE INTERVENCIJE

Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica u protekla 24 sata je obavljala svoje redovne poslove i zadatke, te je imala jednu vatrogasnu intervenciju, i to:

·         Intervencija gašenja požara – ul. Armije BiH, požar ugašen

PRIRODNE I DRUGE POJAVE

Nisu dobijene relevantne informacije koje se odnose na prirodne nesreće ili druge pojave koje ugrožavaju živote i zdravlje ljude, kao i materijalna i kulturna dobra. 

Vodostaj rijeke Bosne na području Grada Zenica je u opadanju, rijeka Bosna se povukla u svoje korito na lokalitetu Kamberovića polja. Vodostaj pritoka rijeke Bosne stagnira.

Službe zaštite i spašavanja su u pripravnosti, te redovno vrše preventivne obilaske kritičnih mjesta zbog mogućih izlivanja rijeke Bosne.

STANJE PUTEVA

Na području Grada saobraćaj se odvija na svim lokalnim putnim pravcima bez zastoja.

Zbog izvođenja radova na izvođenja radova na izgradnji pristupne FTTH mreže doći će do izmjene režima saobraćaja na dijelu ulice Masarykova u Gradu Zenica, u periodu od 40 dana počevši od 20.10.2021.godine..

Podvožnajak u Blatuši i Nemila (put za Orahovicu) su prohodni i saobraćaj se odvija neometano, dok podvožnjak za Ljubetovo je još pod vodom i saobraćaj se odvija otežano.

SNABDJEVANJE ENERGENTIMA, VODOM I STANJE TELEFONSKIH VEZA

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Planirani radovi Podružnice “ElektrodistribucijaZenica za dan 09.11.2021.(utorak), bez električne energije će biti sljedeća područja:

Dana 09.11.2021.(utorak):

PJD Zenica

Trafo područje Dom kulture br.371 – izlaz za poslovni objekat na adresi A.Aska Borića br.11  od 09:00 do 14:00 sati

Snabdijevanje vodom je uredno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji. 

HIDROMETEOROLOŠKI I DRUGI PODACI

Stanje u 08:00 sati  

Vremenska prognoza: pretežno oblačno sa kišom

Temperatura zraka: 8 oC

Relativna vlažnost: 97 %

Stanični pritisak: 977.7 hPa

Pravac i brzina vjetra:  C, 0 km/h

Količina padavina za protekla 24 sata: 3 mm

Visina sniježnog pokrivača: –

Vodostaj rijeke Bosne u Zenici: 204 cm (povišen)

OSTALE INFORMACIJE

Na snazi je Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja se odnosi na epidemiološku situaciju izazvanu coronavirusom (COVID 19).

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je naramdžasto upozorenje, koje se odnosi na intenzivne padavine područje zapadne, sjeverozapadne Hercegovine, i jugozapad Bosne, za dan 08.11.2021.godine.

OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE GRADA ZENICA