Zenička policija lišila slobode dva državljanina Rumunije zbog izvršenog razbojništva u Zenici

FOTO: Zenicainfo.ba

 Dana 02.11.2021. godine, u 13:45 sati, dežurna služba Policijske stanice Centar u Zenici je obaviještena je da je u ulici Zije Dizdarevića, od strane dva nepoznata lica, izvršeno razbojništvo nad ženskom osobom B.P., rođenom 1940. godine, kojom prilikom je od iste otuđen zlatni nakit.

Odmah nakon zaprimljene prijave, na lice mjesta je upućena patrola policije koja je potvrdila tačnost zaprimljene prijave i koja je obezbijedila lice mjesta do dolaska uviđajne ekipe Policijske uprave I u Zenici. Izvršenim uviđajnim radnjama, utvrđeno je da je razbojništvo izvršeno na način da su dva nepoznata lica prišla oštećenoj koja se kretala ulicom Zije Dizdarevića, te joj se predstavila kao turski državljani, obavještavajući je tom prilikom da je ista dobitnik poklona od jedne turske firme. Nakon toga, jedan od izvršilaca se zajedno sa oštećenom uputio do njenog stana, te po ulasku u stan oštećenoj nudi na prodaju posuđe tražeći novac u iznosu od 400 Eura ili zlatni nakit, na što je ista izvadila kutiju u kojoj su se nalazila dva zlatna broša i jedan pozlaćeni medaljon, koje je nepoznato lice uzelo iz kutije i pored traženja oštećene da ih vrati. Potom je navedeno lice pokušalo da sa prsta lijeve ruke oštećene skine zlatni prsten u čemu nije uspjelo, nakon čega je upotrebom sile sa prsta desne ruke svuklo zlatnu burmu, koju je zadržalo za sebe, tražeći pri tome od oštećene da mu da iznos od 400 Eura. Potom je sa stola u dnevnom boravku otuđilo jednu zlatnu naušnicu, tražeći od oštećene da mu da i drugu, nakon čega uzima kutiju sa escajgom i napušta stan ponijevši sa sobom otuđeni zlatni nakit i druge otuđene predmete.

Na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela i otkrivanju izvršilaca angažovani su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, koji su nakon niza poduzetih operativnih i istražnih radnji došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem opisanog krivičnog djela mogu dovesti lica koja su istog dana pronađena i lišena slobode. Radi se o licima: G.G., rođen 1981. godine i G.J., rođen 1999. godine, oba lica državljanina Rumunije. Kod lica lišenih slobode su pronađeni predmeti otuđeni prilikom izvršenja navedenog razbojništva.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, te prikupljenih dokaza i obavještenja, navedena lica su  uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, na čiji prijedlog je od strane Općinskog suda u Zenici određena mjera pritvora prema osumnjičenom licima.

Budući da se tokom sprovedene istrage došlo do određenih operativnih saznanja o nezakonitom djelovanju lica stranih državljana, koja pojedinačno a nerijetko i u sastavu grupe, na opisani ili sličan način vrše prevare i druga krivična djela, ovom prilikom upozoravamo građane, naročito penzionere i starije osobe, da budu obazrivi prilikom puštanja u stan ili kuću nepoznatih lica, kao i eventualne kupovine nakita i drugih predmeta i proizvoda od  lica koja dolaze na kućne adrese i vrše prodaju, kako ne bi postali žrtve prevaranata. Posebno pozivamo građane da, ukoliko uoče opisane slučajeve i pojave ili raspolažu podacima o izvršenim prevarama, o tome odmah obavijeste nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje