Sutra proboj tunela Zenica (3,36 km) na poddionici Ponirak – Vraca

Sutra u 12:00 sati biće probijena desna cijev tunela Zenica na autocesti Koridora Vc, poddionica Ponirak – Vraca, najavljeno je iz Autocesta FBiH.

Ovaj veliki projekt se, uprkos svim izazovima u vidu veoma zahtjevnih geoloških uslova, prvenstveno podzemnih voda te pandemije, gradio 24 sata dnevno poštujući najveće standarde i zahtjeve kako u pogledu kvaliteta tako i u pogledu zdravlja i zaštite na radu i zaštite životne sredine.

Nakon probijanja tunela, u tunelu će biti organizirano i kratko obraćanje učesnika u gradnji. Medijima će se obratiti Ahmed Mušija, predstavnik investitora JP Autoceste FBiH, ispred izvođača, kompanije Euro-Asfalt, Miroslav Tadić i Irfan Ünal, nadzorni inžinjer.

Tunel Zenica prolazi ispod planine Vepar i imat će devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše, a gradi se po NATM modelu (Nova austrijska tunelska metoda).

Ovaj tunel je sa svojih 3,36 kilometara dužine trenutno najduži iskopani tunel na autocesti Koridora Vc u Bosni i Hercegovini. Njegovim završetkom i puštanjem u promet put između Zenice i Žepča bit će kraći za pet kilometara.

Akta.ba