Najbolji bh. biciklista Vedad Karić počeo pripreme za narednu sezonu

Početkom avgusta ove godine Vedad Karić, član Biciklističkog kluba Rotacija spin iz Zenice osvojio je medalju na Balkanskom MTB prvenstvu, a nakon toga sredinom oktobra okitio se srebrom na Balkanskom drumskom prvenstvu koje je  održano u Istočnom Sarajevu.

Vedad je postao prvi biciklista u državi koji je objedinio medalje sa Balkanskog prvenstva u obje discipline. Uz ove medalje sa Balkanijade, zenički biciklista je objedinio naslove državnog prvaka na drumu i postao prvak države u tri glavne biciklističke discipline (MTB XCO, drum,  hronometar). Ove tri trke nalaze se u olimpijskom programu. Odličnim rezultatima u prošloj sezoni Vedad Karić je potvrdio da je najbolji bh. biciklista.

„Malo je reći da sam zadovoljan. Riječima je teško opisati kako se osjećam. Srebrna medalja sa drumskog Balkanskog prvenstva koju sam osvojio sredinom oktobra prva je medalja u seniorskoj konkurenciji. Objedinio sam medalje sa balkanijada i to nikome do sada nije pošlo za rukom. Uz to osvojio sam sva državna prvenstva i Premijer ligu“, izjavio je za Zenicainfo.ba Vedad Karić.

Prvog novembra počeo je pripreme za narednu sezonu.

„Tačno, već sam počeo bazne pripreme za narednu sezonu. Biciklizam je takav sport da se za nastup ne možete pripremati 15-tak dana. Tu treba dosta vremena, dosta ulaganja ukoliko želite da napravite neki rezultat. Početkom marta na Istarskom proljeću imam pet-šest nastupa UCI kategorisanih utrka. Mislim da ću uspjeti do tada da podignem formu i da ću na najbolji mogući način nastupiti na tim trkama“, optimista je Vedad.

Put do vrhunskih rezultata je veoma težak. Zahtjeva mnogo znoja i odricanja. Uz to biciklitzam je skup sport, jer za vrhunske rezultate potrebna je i kvalitetna oprema koja je košta mnogo. Tu su česta putovanja, pravilna ishrana i još mnogo toga. Problem većine vrhunskih sportista u BiH jeste slaba podrška svih nivoa vlasti.

„Nijedan sport u BiH se ne cijeni dovoljno. Mi sportisti smo nažalost naučili da radimo i da na najbolji način predstavljamo našu državu. Kako ćemo mi uticati na one koji odlučuju o sportu to je na njima. Naša sramota to nije. Mi dajemo svoj maksimum“, poručio je za kraj najbolji bh. biciklista zeničanin Vedad Karić.(M.P.)