Održana promocija knjige „Ovdje nisam“ autora Jaska Borovčevića

U prostorijama Gradske biblioteke Zenica je održana promocija zbirke poezije „Ovdje nisam“, autora Jaska Borovčevića.

Sjajna moderacija Sabine Kulenović, stručni osvrt na knjigu gospodina Željka Grahovca i emotivni nastup direktora Biblioteke Harisa Abdagića su obilježili ovu lijepu književnu noć u prepunoj Gradskoj biblioteci.

Promociju knjige „Ovdje nisam“ je dodatno obogatio svojim video obraćanjem i čitanjem jedne od pjesama Jaskov drug iz djetinjstva a naš uspješni i dragi sugrađanin Tarik Filipović.

Prema riječima recezenta, gospodina Željka Grahovca, rijetke su pojave na književnoj sceni koje “iskoče” posve neočekivano – bilo da je riječ o neobičnosti kreativnog profila i osobnosti autora ili o nesvakidašnjoj formi izraza. Kod Jaska Borovčevića oboje je novo, drugačije i iznenađujuće – i njegova sama pojava, i to šta i kako piše u svojoj pjesničkoj knjizi.

Zbirka Ovdje nisam” je originalno poetsko ostvarenje, intimne i socijalne tematike, gdje u jednom trenutku prepoznajemo potpunu otuđenost od savremenog svijeta, ali istovremeno i duboku ukorijenjenost u njeg kroz čitavu paletu emocija; od istinske ljubavi koja je temelj svega do razočarenja, od osude i trenutnog odustajanja od svega do vjere u pojedinca koji će to društvo da pokrene u smjeru boljeg sutra. Protkana nadama, snovima, čežnjama, kritikama, ova poezija provokativno otvara dijalog sa nemirima, strahovima i težnjama savremenog čovjeka, otkrivajući mu put ljubavi kao jedini ispravan i vrijedan žrtve.

Izdavač knjige je Gradska biblioteka Zenica, a vrijednost ovog književnog djela prepoznata je i od strane Udruženja “KAM”, koje pomaže u izdavanju i promovisanju djela.

Realizaciju ovog projekta, putem grant sredstava, podržali su: Federacija BiH, Zeničko-dobojski kanton i Grad Zenica.