Jupić: Epidemiološka situacija u ZDK nepovoljna

„Epidemiološka situacija na prostoru ZDK već duži vremenski period je nepovoljna, sa dodatnim usložnjavanjem, jer imamo porast broja oboljelih od COVID-a 19, ali i zauzetosti bolničkih kapaciteta, a prošle sedmice smo, nažalost, imali i 20 smrtnih slučajeva“, izjavio nam je Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

„Ovaj četvrti val pandemije kod nas, u odnosu na prethodni, odvija se postepeno, što ukazuje na značaj vakcinacije, jer već imamo određeni broj vakcinisanih, a i onih koji su koronu već preboljeli, pa imaju određeni stepen imuniteta“, pojašnjava Adnan Jupić.

Tako je na prostoru ZDK oko 26 ili 27 posto ljudi primilo dosad jednu ili dvije doze vakcine, a uz to je u inostranstvu vakcinisino oko 10 posto, pa je na našem prostoru vakcinisano već oko 37 posto stanovništva.

„Što se tiče treće doze vakcine, koja se već počela davati na pojednim prostorima Federacije BiH,  odluka stručnog tima za vakcinanaciju pri Kriznom štabu FBiH je da bi se trećom dozom trebali vakcinisati oni najteže oboljeli pacijenti, kao što su oni na velikim dozama sterioda, imunomodularnoj terapiji i slično, dok razmak između druge i treće doze vakcine mora biti najmanje dva mjeseca“, navodi Adnan Jupić, predsejdnik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK. (V.J.)