Od 01. novembra sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu

FOTO: Web

Nastupanjem jesenskih vremenskih prilika praćenih kišom, vjetrom i maglom, te nastupanjem  zimskih uslova na saobraćajnicama, koji će uz kišu i maglu donijeti i obilan snijeg i ledenu kišu, doći će i do pogoršanja uvjeta pod kojim se odvija saobraćaj na putevima. Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima bit će otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez kod upravljanja vozilom jer se tada povećava i opasnost od nastupanja saobraćajnih nezgoda.

S tim u vezi, napominjemo vozače da u periodu od 1. novembra tekuće godine do 1. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uslovima iz člana 2. Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH br.13/07 i 83/20). Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima smatraju se zimski pneumatici ili odgovarajući lanci u priboru.

Posjedovanje zimske opreme u motornim vozilima propisano je članom 203. stav 1. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Istim zakonom, u članu 234. stav 1. tačka 22., za nepoštivanje odredbi u pogledu posjedovanja i korištenja odgovarajuće zimske opreme predviđena je novčana kazna za pravna lica u iznosu od 500,00 do 5.000,00 KM, dok je u članu 238. stav 1. tačka 38. predviđena novčana kazna za fizička lica u iznosu od 40,00 KM.

Sa ciljem dosljedne primjene i poštivanja naznačenih odredbi, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će u prva tri dana mjeseca novembra sprovoditi akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu posjedovanja odgovarajuće zimske opreme. Aktivnosti policijskih službenika bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima za koje se utvrdi da ne posjeduju obaveznu zimsku opremu, te će se sankcionisati i drugi učesnici u saobraćaju u slučajevima kršenja propisa iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom apeluje na vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu posjedovanja zimske opreme u vozilima, a kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnijim uvjetima sve vozače i učesnike u saobraćaju  upozoravamo na odredbe  Zakona o osnovama  sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje