FOTO: U naselju Topčić Polje okončani radovi na projektu uređenja bujica

U Mjesnoj zajednici Topčić Polje danas je priređena ceremonija povodom završetka projekta pod nazivom „Projektovanje i građevinski radovi na uređenju bujica na području Topčić Polja“.

Projekat je realizovan sredstvima Republike Slovenije preko Centra za međunarodnu saradnju i razvoj sa 500.000 eura i Grada Zenica sa uloženih 1 milion i 40 hiljada maraka.

Implementacija projekta obuhvatila je izradu studije za sprečavanje pojave bujica na području Topčić Polja sa glavnim projektom izgradnje pregrada na vodotocima i revizijom projektne dokumentacije, izgradnju 3 nove pregrade na Starinskoj rijeci, izgradnju pregrada na vodotocima Baretnjak i Ciganski potok i regulaciju dijela korita Starinskog potoka, te sanaciju kanalizacije u naselju Topčić Polje, kao i provođenje usluge nadzora.

„Zahvaljujem se Vladi i narodu Republike Slovenije na donaciji“, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović, istakavši da će realizacijom ovog projekta mještani ovog područja imati mirniji san.

Predsjednik Mjesne zajednice Topčić Polje, Suad Skopljak izrazio je nadu da će svijest mještana biti na nivou kako bi se sačuvalo sigurno okruženje i da će preventivno djelovanje oko čišćenja vodotoka i propusta spriječiti eventualne neželjene situacije.

Predstavnici Mjesne zajednice Topčić Polje uručili su zahvalnice gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, predstavniku slovenačnog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, Tadeju Baškoviću, te konzulici Slovenačke ambasade u BiH. (Š.B.)