ZENICA: Mašinski fakultet nacionalni organizator Svjetske robotske olimpijade

FOTO: Zenicainfo.ba

Danas je na Mašinskom fakultetu u Zenici održana Svjetska robotska olimpijada. Mašinski fakultet, kao nacionalni organizator takmičenje je organizovao uz podršku Univerziteta Edutus iz Mađarske.

Ovo je prva godina da je Univerzitet u Zenici organizator ovog takmičenja. Takmičenje se odvijalo u tri dobne grupe: najmlađa kategorija od 8 do 12 godina, srednja od 12 do 15 i seniorska kategorija od 15 do 18 godina. Na takmičenju ukupno je bilo 14 prijavljenih timova, a danas su proglašeni pobjednici u sve tri kategorije.

Važno je napomenuti da će pobjednici, odnosno pobjednički timovi učestovati na Svjetskoj robotskoj olimpijadi“, navodi Malik Čabaravdić, nacionalni organizator za takmičenje Svjetske robotske olimpijade za mlađe kategorije.

pro. dr. sc. Malik Čabaravdić

Ove godine, usljed pandemije, takmičenje je održano online, ali se organizator se nada da će već iduće godine imati takmičenje uživo koje je previđeno za juni i da će pobjedničke ekipe imati priliku da se takmiče na Svjetskom takmičenju koje će se održati u Njemačkoj.

Nama je veoma drago bilo da organizujemo jedno ovakvo takmičenje, da popularizujemo robotiku među mlađim generacijama, da ostvarimo neki napredak među ovoj oblasti. To je bitno za nas, da na neki način kao Univerzitet, doprinosimo nekom poboljšanju u našoj društvenoj zajednici“, pojašnjava naš sagovornik.

Edin Tabak, radi kao voditelj robotičke sekcije, na ovom takmičenju vodio je  najmlađu skupinu takmičara od 8 do 12 godina te ističe da su učenici zainteresovani za robotiku.

Ovdje sam bio voditelj ove najmlađe skupine, to jest od osam do 12 godina i osvojili smo prvo mjesto. Dva učenika koja su bila stvarno zainteresovana, radila su i trudila se. Osvojili smo prvo mjesto“, ističe Tabak, voditelj robotičke sekcije.

 prof. Edin Tabak

Pri organizovanju ovog takmičenja, organizatori su naveli da su primijetili značajan  entuzijazam kod mladih ljudi da su zainteresovani za ovakav vid takmičenja, odnosno za vid robotike i sklapanja svojih robota.