4.3 C
Zenica
Petak, 19 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno U toku realizacija projekta poboljšanja energetske efikasnosti na više stambenih zgrada u...

U toku realizacija projekta poboljšanja energetske efikasnosti na više stambenih zgrada u gradu

FOTO: zenica.ba

Grad Zenica i Služba za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice nastavili su sa realizacijom projekta poboljšanja energetske efikasnosti stambenih zgrada u našem gradu.

U sklopu posljednjeg javnog poziva etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja za sufinansiranje projekata, završene su aktivnosti zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča na objektima kolektivnog stanovanja na adresama: Crkvice br. 1A,1B i 1C, Odmut br. 3A i 3B, Zacarina br. 4C, Mehmeda Spahe br. 18A, 18B i 18C, Fakultetska  10, Prve Zeničke brigade 11D, dr Čire Truhelke br. 10D i Čurukovića put br. 1.

Trenutno su u završnim ili pripremnim fazama zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča stambeni objekti na adresama:  Sejmenska br. 7A i 7B, dr. Ćire Truhelke br. 8B, dr. Ćire Truhelke 10C i Crkvice br. 15. Istim javnim pozivom sufinansirane su i aktivnosti izrade termoizolacione fasade na objektima kolektivnog stanovanja na adresama: Dr. Abdulaziza Aska Borića br. 32A i Zije dizdarevića br. 24.

Prema posljednjem javnom pozivu, Grad Zenica obezbijedio je 333.021,16 KM za sufinansiranje izrade termo-izolacione fasade-utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbesta.

Cilj projekta je pružanje sistemske pomoći građanima Zenice u poboljšanju energetske efikasnosti njihovih stambenih zgrada, kao i uklanjanje opasnog azbestnog otpada, što radimo već četvrtu godinu. Iskustva sugrađana su izuzetno pozitivna, stanovi su mnogo topliji, a postigli smo i željeni efekat da uljepšamo izgled grada. Oronule, surmorne fasade zamijenile su nove boje, što je samo jedan od naših pokušaja da pozitivno promijenimo sliku našeg grada. Veliki broj građana je iskazao interes za projekat i sa njegovom realizacijom nastavit ćemo i u narednom periodu“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Hide picture