U Gradskoj biblioteci Zenica održana promocija knjige “Prije kabura – mrak”

FOTO: Zenicainfo.ba

Sinoć je u Gradskoj biblioteci Zenica održana promocija knjige „Prije kabura – mrak“ autora Feđe Gudića. Knjiga je pisana u formi pripovjedačke proze i predstavlja zbirku priča pisanih uglavnom prema istinitim događajima. Sadrži nekoliko cjelina i dimenzija na koje se čitalac može referirati.

To su 24 priče u knjizi o običnim ljudima koji nebitno odakle su, iz Zenice, Banja Luke, ili New Yorka, ljudi koji neće biti dio nikakve historije, ali će biti zabilježeni u pripovjedačkim krugovima. U ovom djelu svako može pronaći sebe“, kazao nam je autor knjige Feđa Gudić.

Kroz ovo djelo smjenjuju se vrlo važne etičke teme, a neke od njih su pitanje oprosta, pitanje smrti, te žrtvovanje. Autor kroz 24 priče osvjetljava cijeli jedan spektar ljudskih naravi i sklonosti, te ističe da je ova zbirka, iako zlokobnog naslova ustvari spoj melanhonije, tragedije i komedije. Kada smo pitali autora postoji li neka poruka koju je htio poslati, kazao nam je:

Samo da budete dobri ljudi. Prije tog kabura svima nama je mrak i treba da nam se razbistri.“

Osjećajnost ove zbirke je u tami koja se nakratko – u pojedinim trenucima apsurda i smijeha – zaboravlja. Obzirom na situaciju s korona virusom, autor se nada da će uspjeti održati promociju svoje knjige i u drugim bh. gradovima. (A. K.)