Gradonačelnik Kasumović posjetio četiri mjesne zajednice, dogovoreni prioritetni projekti

Rješavanje problema pitke vode, izgradnja kanalizacione mreže, asfaltiranje zapuštenih i makadamskih puteva, postavljanje zaštitnih ograda samo su neke od tema o kojima je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović jučer razgovarao sa mještanima četiri mjesne zajednice koje je posjetio.

Tradicionalne posjete gradonačelnika sa saradnicima, koje su počele u ponedjeljak, imaju za cilj u direktnom razgovoru sa građanima utvrditi prioritetne zadatke za poboljšanje uslova života u svim zeničkim mjesnim zajednicama.

U razgovoru sa mještanima Mjesne zajednice Kovanići, koji su poručili da nikada ranije nisu imali priliku razgovarati sa gradonačelnikom na ovaj način te da ih niko od prethodnih gradonačelnika nije posjećivao i obilazio kako to već pet godina čini gradonačelnik Fuad Kasumović, konstatovano je da su prioriteti ove mjesne zajednice asfaltiranje glavnog puta u dužini od 700 metara, dovođenje novih količina pitke vode do postojećeg bazena, izgradnja sportskog igrališta…

“Došao sam čuti koji su to vaši prioriteti i da vam se uradi sve ono što možemo još u ovoj godini. Također, planiram Budžet za narednu godinu i želim u razgovorima sa građanima čuti šta su to njihovi prioriteti, da bismo sredstva za te projekte mogli predvidjeti u Budžetu za 2022. godine”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Mještani Gladovića kao prioritet za ovu mjesnu zajednicu naveli su betoniranje puta u naselju Petkovići, izgradnja vodovoda, sanacija klizišta te rješavanje problema ambulante u društvenom domu Vranduk.

Izgradnja kanalizacije, rekonstrukcija krova društvenog doma, rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u naselju Ponirak, te izgradnja zaštitne ograde pored puta za naselje Zabrce prioriteti su mještana Mjesne zajednice Koprivna.

“Savjet nam je dostavio vaše prioritete, a mi ćemo nakon obilazaka svih mjesnih zajednica javno objaviti koji će projekti biti završeni u ovoj, a koji će se planirati za narednu godinu. Zato smo se i odlučili na ovaj način komunikacije, dakle da čujemo šta i vi mještani smatrate prioritetima”, poručio je gradonačelnik Kasumović.

Kao prioritetni projekti za rješavanje Mjesne zajednice Vranduk konstatirani su asfaltiranje puteva, postavljanje zaštitne ograde, ali i istrajavanju na oživljavanju Vranduku kao turističke destinacije.

“Vranduk trebamo svi zajedno oživjeti i doprinijeti ga atraktivnijim za turiste. Pronaći ćemo arhitektu koji bi uradio idejni projekt za Vranduk, a koji bi podrazumijevao izgradnju sadržaja kojima bi ovu destinaciju učinili još atraktivnijim. Spreman sam da to finansiramo, a vjerujem da će se neko zainteresovati za ovaj projekt te odlučiti da ponudi i ugostiteljsku odnosno restoransku ponudu sa tradicionalnim jelima koje sada nema”, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Gradonačelnika i predstavnici Gradske uprave Zenica danas će posjetiti u 14:00 sati – MZ Blatuša, u 15:00 sati – MZ Crkvice, u 16:00 sati – MZ Jalija, te u 17:00 sati – MZ Sejmen.