Predsjedavajući Husetić: Ako se direktor Mehta nastavi ponašati neodgovorno, pozvat ću građane da protestujemo ispred kompanije “ArcelorMittal”

FOTO: Zenicainfo.ba

Mirza Husetić, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica, posjetio je jutros Javno preduzeće “Grijanje” te obavio radni sastanak sa direktorom Vahdetom Drinom i saradnicima o problematici početka grijne sezone.

Tom prilikom predsjedavajućem Husetiću prezentirano je šta je preduzeće uradilo u sezoni pripreme grijne sezone, te su razgovarali o brojnim medijskim natpisima o postojanju zabrana nadležnih kantonalnih i federalnih inspekcija.

Predsjedavajućem Husetiću prezentirani su i ugovori sa Elektroprivredom BiH, te Kantonalnom inspekcijom o ispravnosti i mogućnosti upotrebe elektro-energetskih postrojenja u objektu stare Termoelektrane, čime je JP “Grijanje” ispunilo sve uslove koji su naloženi od strane ovih organa.

Javno preduzeće “Grijanje” je jučer u 16 sati doseglo nivo napunjenosti sistema za koji je neophodno uključenje postrojenja u staroj Termoelektrani, o kojem je obavijestilo kompaniju “ArcelorMittal” Zenica, a da do jutros ova kompanija nije niti pokrenula bilo kakve aktivnosti niti odgovorila na predmetni zahtjev.

Da su iz “ArcelorMittala” reagirali prema našim uputama, stvorila bi se mogućnost da topli radijatori građanima budu već u srijedu navečer“, kazao je nakon sastanka direktor Vahdet Drino, napominjući da građani Nemile na postrojenjima kojima upravlja preduzeće kojim rukovodi imaju nesmetanu isporuku toplotne energije još od jučer, kao i škola, policija i Dom zdravlja.

Predsjedavajući Husetić nakon sastanka je bio vidno razočaran ponašanjem direktora Nikhil Mehte prema preduzeću “Grijanje”, koji nije želio da jučer održi sastanak sa delegacijom Gradske uprave Zenica kojem je trebao prisustvovati i predsjedavajući, a sve s ciljem prevazilaženja problema grijanja.

Ovo je više nego sramotno. Oglušili su se na naš poziv da sjednemo za stol i riješimo problem, a koji trenutno imamo isključivo jer “ArcelorMittal” šuti. Zbog neodgovornog ponašanja kompanije “ArcelorMittal” prema građanima Zenice, isti postaju taoci privatne kompanije koja jedina odlučuje o tome kada će, kako i hoće li Zeničani imati grijanje. Ukoliko se kompanija “ArcelorMittal” i direktor Mehta nastave ponašati maćehinski i neodgovorno, pozvat ću građane da zajedno sa mnom protestuju ispred sjedišta kompanije“, poručio je predsjedavajući Husetić.

Poručio je i to da, ipak, želi vjerovati kako će direktor Mehta konačno shvatiti ozbiljnost situacije, te da će se još danas poduzeti aktivnosti na početku grijne sezone i prevazići situacija.

U posljednje vrijeme vidimo da oni koji za 27 godina nisu uspjeli riješiti problem grijanja grada, osim što su napravili propali, kriminalni, projekat KTG, danas na sva usta govore o problemu grijanja Zenice i glume dušebrižnike. S obzirom da u proteklom periodu svjedočimo brojnim političkim peripetijama, ne želim vjerovati da je i šutnja kompanije “ArcelorMittal” i direktora Mehte, kao i situacija koju su prouzrokovali, još jedan u nizu političkih udara na gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. Na kraju, zahtjevam od direktora Mehte da čim prije reaguje i stvori uslove za početak nove grijne sezone koja je isključivo u rukama kompanije na čijem je čelu“, ističe predsjedavajući Husetić.

Na kraju se osvrnuo i na projekt nove “Toplane” koja je, prema Ugovoru o isporuci daljinskog grijanja, trebala početi sa radom još prošle godine.

Grad Zenica je za novu “Toplanu” sve uplatio na vrijeme, a Gradsko vijeće Zenica donijelo sve neophodne odluke. Zašto do sada nije proradila “Toplana” to ne znamo jer i po ovom pitanju šute direktor Mehta i “ArcelorMittal”. Prema potpisanom ugovoru, nova “Toplana” trebala je početi sa radom još u julu prošle godine. Zbog svega navedenog, spremni smo, ako “Toplana” ne krene s radom, i odustati od ovog projekta ali i tražiti odštetu“, podvukao je predsjedavajući Husetić.

 

U Zenici, 12. oktobar 2021. godine, Mirza Husetić, predsjedavajući GVZ