Donijeti mjere za ublažavanje nedostatka sirovine u drvnoj industriji

U BiH bi trebalo donijeti određene mjere kao što su takse koje će destimulisati izvoz šumskih sortimenata i rezane građe, čime bi se ublažio problem nedostatka sirovine za drvni sektor u zemlji, izjavila je Srni sekretar Asocijacije drvne industrije pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Selma Bašagić.

Ona je istakla da Asocijacija već dugi niz godina traži od nadležnih institucija u BiH da donesu ove mjere.

I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, evidentan je nedostatak stručne radne snage, doprinosi na plate su jako visoki, nema povoljnih kreditnih sredstava za izvoz i pripremu izvoza, tako da je pitanje kakav će biti trend izvoznih rezultata u budućem periodu”, kaže Bašagićeva.

Prema njenim riječima, kompanije su uložile veliki napor kako bi ostvarile dobre izvozne rezultate, a zbog znatnog porasta cijena sirovina i repromaterijala, koji u nekim slučajevima iznosi i više od 100 odsto, kompanije će morati usklađivati prodajne cijene gotovih proizvoda, vodeći računa da budu konkurentne.

Nedostatak sirovine je i dalje veliki problem, jer se i dalje izvozi velika količina šumskih sortimenata, a posebno rezane građe. Iako je potražnja za proizvodima finalne prerade drveta velika, proizvođači ne mogu da prihvate sve narudžbe zbog nedostatka sirovina”, ponovila je Bašagićeva.

Ona je podsjetila da je izvoz proizvoda drvne industrije BiH nastavio trend rasta i za osam mjeseci ove godine, te da je u ovom periodu pokrivenost uvoza izvozom iznosila 353,4 odsto.

Prema njenim riječima, izvoz za osam mjeseci iznosio je više od milijardu KM, što je više za 32,4 odsto u odnosu na isti period lani, te više za 21,2 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je u posmatranom periodu ostvaren uvoz od oko 303,6 miliona KM ili 3,4 odsto više nego u istom periodu 2020.

Sve grupe proizvoda u poređenju sa istim periodom 2020. imale su veći izvoz, dok je u poređenju sa istim periodom 2019. manji izvoz proizvoda šumarstva, parketa i podova.

biznisinfo.ba