Zašto je sve duži spisak blokiranih računa u registru Centralne banke BiH?

Samo za mjesec, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini povećan je za 328.

Podaci su to Centralne banke BiH koji ukazuju da mnogi, u trenutnom privrednom ambijentu, ne mogu opstati.

U oktobru 2021. godine broj blokiranih računa iznosi 99.761, u septembru 2021. godine broj blokiranih računa iznosio je 99.433.

Na nepopularnom spisku su mnogi. Od preduzeća, mjesnih zajednica, ali i rudnika. Višegodišnji problemi u Rudniku Zenica i neuplaćivanje doprinosa kulminirali su blokadom računa. Sve to stvara probleme – zaposlenima, ali i njihovim poslovnim partnerima.

Kako navodi Isad Turalić, v.d. direktora RMU Zenica, razlog za blokirane račune su tužbe radnika, odnosno sudske tužbe o izvršenju za doprinose za penzijsko osiguranje:

“To su uglavnom radnici koji nisu u radnom odnosu i oni traže svoja prava putem suda i dolazi do blokade računa. Ne može se računati normalan priliv novčanog toka da bi se redovno i na vrijeme isplaćivale plaće i topli obroci, odnosno tekuće održavanje prema dobavljačima za repromaterijal”.

Za poslodavace ovakav trend nije iznenađujući. Smatraju da privredni subjekti koji više ne posluju ne trebaju ni biti u registru.

“Jedne firme propadaju, a druge se stvaraju i rađaju. Ovdje se radi o tome da ne postoji procedura brisanja ili gašenja tih računa, tih firmi koje više ne posluju. I to se samo akumulira, taj broj raste”, tvrdi Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Ovakva situacija ne čudi ni druge, imajući u vidu trenutnu ekonomsku i pandemijsku krizu koja se negativno odrazila na likvidnost mnogih.

“Sudovi su u posljednje vrijeme počeli kvalitetnije tretirati pitanje obaveza i dugovanja. Brže se rješavaju ovi sporovi, a i naši privrednici su se počeli educirati – mnogi od njih u svoje ugovore o prodaji ugrađuju instrument mjenice, kao osiguranja plaćanja, što omogućava da se brže može blokirati račun kako bi se naplatilo potraživanje”, kaže ekonomski analitičar Damir Bećirović.

Bez stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja, mnogima zbog nelikvidnosti prijeti blokada računa. Od prvog izvještaja Centralne banke BiH u novembru prije devet godina broj firmi koje imaju blokiran račun uveliko je premašio 18 hiljada.

Akta.ba