Drino: Postrojenja kojima upravljamo već u pogonu, početak sezone u gradu zavisi od ArcelorMittal-a

Nakon niza špekulacija oko početka grijne sezone danas je održana i konferencija za medije u Javnom preduzeću „Grijanje“.

„Postrojenja kojima mi raspolažemo smo već jutros uključili a riječ je o Mjesnoj zajednici Nemila te građani ovog kraja već u popodnevnim satima mogu očekivati grijanje. Sve ostalo ne zavisi od nas već od kompanije Arcelor Mitta Zenica. Obraćali smo se nekoliko puta ovoj kompaniji i tek 6.10. obaviješteni da počinje punjenje sistema vodom 7.10. Na naš trošak smo punili pitkom vodom umjesto hemijskom kako bi sve bilo spremno tako da u utorak očekujemo da će biti završeno punjenje vodom“, objašnjava Vahdet Drino, direktor Javnog preduzeća „Grijanje“ novonastalu situaciju sa hladnim radijatorima u našem gradu.

Iako je donijeta odluka o početku grijne sezone 1. oktobra Zeničani su ponovo hladne dane dočekali sa hladnim radijatorima. „Po odluci Gradskog vijeća je grijanje trebalo da počne, ali to Vijeće uopšte nije raspravljalo o tome ko bi snosio troškove zagrijavanja tih 15 dana. Kompletno zagrijavanje grada ovo javno preduzeće dnevno košta 100.000 KM a mi taj novac nemamo“, pojašnjava Drino. Na upit novinara da li ipak možemo očekivati tople radijatore 15. oktobra kada i zvanično počinje sezona grijanja u Zenici Drino kaže:

„Prema svim parametrima koje imamo oko punjenja sistema, načina primopredaje toplinske energije i svih ostalih stvari očekujemo da ćemo sezonu grijanja početi na vrijeme, 15. oktobra. Grijanje je prošle godine krenulo 17.10. i iste probleme smo imali i prošle godine. Od 15.09. do 17.10. su trajali razgovori sa AMZ oko načina isporuke. Ne dešava se tamo samo ove godine već se to dešavalo i prethodne godine. Nadam se da ćemo sa novom Toplanom prevazići probleme u komunikaciji između JP „Grijanje“, Gradske uprave i kompanije AMZ. Sa tehničke strane, ukoliko ne bude havarija, a do sada ih nije bilo mi očekujemo grijanje na vrijeme, a kada će Arcelor Mittal Zenica pustiti toplu vodu to mi ne možemo odlučiti. Oni jedini upravljaju grijanjem grada Zenice“, zaključio je na kraju Vahdet Drino, direktor JP „Grijanje“. Nakon našeg pismenog obraćanja kompaniji Arcelor Mittal kratko su nas obavijestili kako će se saopćenjem za javnost oglasiti sutra. (B.D.)