JU “Dom zdravlja” Zenica: Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Centar za mentalnu rehabilitaciju uz podršku menadžmenta „Doma zdravlja“ Zenica i ove godine organizuje obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Pandemija COVID-a 19 utjecala je uveliko na mentalno zdravlje ljudi, te je ovogodišnja tema Svjetske zdravstvene organizacije fokusirana na temu „Zaštita mentalnog zdravlja – prevedimo to u realnost“.

U Multimedijalnoj sali “Doma zdravlja“ građani su imali priliku uzeti interaktivno učešće u otvorenim radionicama, koje je organizovao multidisciplinirani tim CMR-a, stavljajući u fokus ovogodišnje svjetske trendove u praćenju mentalno-zdravstvenih potreba stanovništva, a što je podrazumijevalo teme depresije, anksioznosti, sagorijevanja na poslu, te predstavljanje konkretnih tehnika iz oblasti održavanja mentalne higijene (tehnike samozbrinjavanja/stabilizacije, tehnike relaksacije, autogenog treninga, okupaciono terapijske tehnike itd). Centar je bio otvoren i za individualne tipove usluga iz oblasti mentalnog zdravlja u svojim prostorijama, a ukupan broj građana koji su koristili usluge bez predhodne najave iznosio je preko 50. Organizatori su se na kraju zahvalili svim učesnicima na podršci promocije mentalnog zdravlja u zajednici, uz poruku o važnosti rane detekcije i prevencije razvoja mentalnih poremećaja, te da nema zdravlja bez mentalnog zdravlja.(E.S.)