JP “Grijanje” Zenica: Činimo maksimalne napore da sezona grijanja počne prije 15. oktobra 

Javno preduzeće “Grijanje” Zenica obavještava građane da su u završnoj fazi pripreme za predstojeću sezonu grijanja. Zvaničan početak grijanja grada, prema Odluci o zagrijavanju grada iz 2018. godine, građani mogu očekivati najkasnije 15. oktobra. 

Iako smo uložili maksimalne napore da sezona grijanja počne ranije, o čemu svjedoči dopis upućen kompaniji “ArcelorMittal” Zenica i to 23. septembra da smo spremni početi puniti sistem, nažalost, iz ove kompanije su sistem počeli puniti tek 6. oktobra i to na intervenciju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Javno preduzeće “Grijanje” Zenica na vrijeme je preduzelo sve neophodne mjere za početak grijne sezone, međutim, o punjenju sistema odlučuje isključivo kompanija “ArcelorMittal”, a koje je preduslov da sezona grijanja počne.

Također, dužni smo pojasniti i to da je Gradsko vijeće Zenica donijelo Zaključak da sezona grijanja počinje 1. oktobra, ali isto je trebalo izglasati i izmjenu Odluke o zagrijavanju kojim bi se precizirao početak grijne sezone te definisali svi uslovi ove Odluke. Želimo istaći i to da smo odmah obavijestili Gradsko vijeće Zenica da je Zaključak neprovodiv bez izmjene Odluke o zagrijavanju grada.

U Odluci o zagrijavanju grada definisano je i to kada Javno preduzeće “Grijanje” Zenica može ranije početi grijne sezonu. Tako se u članu 48. ove Odluke navodi: “Distributer će vršiti isporuku po ovom članu ako temperatura vanjskog zraka tri noći uzastopno bude niža od 12 stepeni, mjereno u 21 sat”. Ovi uslovi će biti ispunjeni večeras u 21 sat, nakon čega će distributer obavijestiti nadležnu gradsku službu da su ispunjeni uslovi za prijevremeno puštanje grijanja. Javno preduzeće “Grijanje” Zenica nijednom svojom radnjom nije prekršilo zakonske propise koji regulišu tu oblast, te će učiniti sve da u narednim danima naši građani dobiju tople radijatore.

Na kraju ističemo kako ulažemo maksimalne napore i poduzimamo sve mjere i radnje kako bi sezona grijanja grada počela ranije.

Saopćenje za javnost – JP “Grijanje” Zenica