Hoće li BiH ikada dobiti jedinstvenu Covid potvrdu?

Koronavirusom zaraženo još 718 osoba u Bosni i Hercegovini, 23 nova smrtna slučaja. Mnoge zemlje uvode zabrane za nevakcinisane osobe.

U Hrvatskoj Covid propusnice potebne su svima koji ulaze u krug bolnice, uključujući i ostale radnike i dostavljače. Slovenija je uvela Covid potvrde za rad, odlazak u trgovačke centre, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prevozom, osim za učenike, za različite uslužne djelatnosti i javne ustanove što je bio razlog za proteste Slovenaca. U Srbiji se ove restrikicije razmatraju od sredine jula, ali još uvijek krizni štab nije donio konačnu odluku, dok jedinstvene Covid potvrde u BiH još uvijek ne postoje.

U našoj državi entiteti su nadležni za zdravstvenu zaštitu stanovništva. Iz Federalne vlade tvrde da je odgovornost na kantonalnim vladama, a građani da potvrde koje izdaju vlade ovog nivoa vlasti stvaraju poteškoće prilikom putovanja u druge države.

Nadam se da ćemo uskoro imati jedinstvene Covid potvrde i da ćemo moći putovati i po Evropi i vraćati se u neki nomalniji život. Pooštravanje mjera za nevakcinisane osobe te neke antivaksere koji su popularni evo i u regiji je molba da se testiraju, da se više testiraju kako bismo spriječili širenje tog virusa“, rekao je Vedran Marčinko, pomoćnik ministra FBiH.

“Da je vakcinacija bila uspješnija i cijeli taj poces bilo bi manje pacijenata u bolnicama nego što je to slučaj sada. Mi moramo zajedno da radimo na tome da vratimo fokus na vakcinaciju”, naveo je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

U Republici Srpskoj smatraju da je ovo isključivo entitetsko pitanje i naglašavaju da njihove propusnice sadrže sve ono na čemu je insistirala Evropska unija. U Federaciji svaki kanton pojedinačno izdaje ove potvrde. Vlada KS prva je kantonalna vlada koja se odvažila najaviti restriktivne mjere za nevakcinisane osobe još u avgustu. Dio javnosti je burno regovao, a vlada odluku još uvijek nije donijela. Krizni štab je na posljednjoj sjednici razmatrao uvođenje oštrijih mjera za nevakcinisane zdravstvene radnike, ali konačna odluka je na Vladi. Ono što je evidentno da je odlučnija kampanja za vakcinaciju izostala.

Prethodnih nekoliko dana pimijetili smo znatno opadanje prvih doza u KS iako trenutno imamo sve tri doze na raspolaganju. Pfizer još uvijek nije potrošen, ima nekih 5.000 doza kao i ostale vakcine. Svakako da se razmatra I određena kampanja. U tom smislu Vlada FBiH razmatra pitanje čak i angažovanja neke agencije koja će raditi na promociji vakcinacije u KS“, istakla je Mirna Pecikoza, potparol Ministarstva zdravstva KS.

Građani Sarajeva podijeljeni su po pitanju uvođenja Covid propusnica. Dok neki ovu odluku pozdravljaju, drugi smatraju da ona predstavlja kršenje njihovih ljudskih prava.

Nepoznato je kada će jedinstvene Covid propusnice početi da funkcionišu u praksi, odnosno ko će i na koji način kontrolisati validnost certifikata. Stručnjaci i dalje naglašavaju da je jedini put do kraja pandemije, imunizacija stanovništva.

akta.ba