Predstavnici Agencije ZEDA na Cross Border Coworking konferenciji u Budvi

U periodu od 4. do  6. oktobra 2021. godine, u okviru projekta Interreg IPA CBC: 2CODE, održana je  Cross Border Coworking Konferencija, na kojoj su učestvovali  predstavnici Agencije ZEDA koji su predstavljali grad Zenicu.

Učesnici Konferencije su imali priliku učiti o konceptu i perspektivama digitalnih nomada, potencijalu Zapadnog Balkana, iskustvima digitalnih nomada koji su boravili u regiji, kao i o paketima za coworking prostore koji čine Code Hub mrežu u Mostaru, Nikšiću, Tuzli i Zadru. Na dvodnevnoj Konferenciji razgovaralo se i o regionalnoj coworking sceni, uticaju globalne pandemije na sektor, izazovima sa kojima se suočavaju coworking menadžeri u posljednjih 18 mjeseci, ali i prednostima rada na daljinu, te mogućnostima za razvoj nove coworkinga zajednice.

Treba napomenuti da je Agencije ZEDA 2016. godine osnovala Impulsni kreativni centar – razvojni centar čija osnovna namjena jeste da bude pokretačka snaga razvoja preduzetništva, a samim tim i startup zajednice u Zenici te IT sektora. Svojom prirodom i uređenjem Centar odiše fleksibilnošću i kreativnošču u svakom svom dijelu.

Coworking je jedna od mnogih ekstenzija „ekonomije dijeljenja“ bazirane na razmjeni i dijeljenju resursa među članovima određene zajednice. Na taj način ostvaruje se značajna ušteda, a i potenciraju se same mogućnosti resursa, kako fizičkih, kada govorimo o coworking prostoru, tako i intelektualnih, što znači da se razmjenjuju kontakti i informacije, dijele savjeti, razmjenjuju ideje i sl.

Mladi ljudi u modernom i ugodnom prostoru potpomognutom savremenom tehnologijom i adekvatnim uslovima za rad, puni ideja, težnje ka inovacijama i razvoju nešto su što karakteriše coworking prostor.