Kasumović: Ako lažem uhapsite me, ako laže Jaganjac uhapsite njega

Nakon što su mediji objavili da je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice podnio krivičnu prijavu protiv Fadila Jaganjca, savjetnika ministra unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ne stišava se bura.

Tragom informacije kontaktirali smo aktere ove priče ali i nadležno Tužilaštvo koje je, kako tvrde, već formiralo predmet. „Po saznanju da osuđeni kriminalac Fadil Jaganjac utiče na svjedoke i to tako što je odveo momka u kancelariju MUP-a bez da ga je evidentirao i rekao mu sljedeće: „Ja radim po nalogu glavne i postupajuće tužiteljice. Mi, Fuada Kasumovića hoćemo uhapsiti i potrebno je da vaša rodica svjedoči i kaže kako ju je Fuad Kasumović nagovarao i vršio na nju pritisak“ Inače, rodica je jedna od mojih saradnica koja je u grupi ljudi koji trebaju da svjedoče u slučaju „Zenicatrans-a““, ističe Kasumović te dodaje: „Pošto ne vjerujem u ovakav MUP kojeg su preuzele stranke i to je moje potpuno pravo, otišao sam u Federalni MUP i prijavio cijeli slučaj. Koliko sam shvatio nakon toga je federalni MUP podnio krivičnu prijavu prema Tužilaštvu koje je dalje postupilo kako jeste. Sada molim medije, jer lično ću pratiti taj slučaj jer mnogi slučajevi s vlasti „ostanu“. Mene je iznenadio sinoćnji Žurnal koji je objavio film o korupciji u MUP-u ZDK u kojem se, između ostalog, decidno kaže kako tužiteljica stalno dobiva upute od Fadila Jaganjca. Ponavljam, čovjeka koji je osuđeni kriminalac. To je nezamislivo i nezamislivo je da se tužiteljica nije ogradila od toga. Rekao sam ako Fuad Kasumović laže, izvolite i uhapsite me, ako Fadil Jaganjac laže uhapsite njega, a ako ste vi to radili i preko kriminalca vršite pritisak i montirate mi proces onda podnesite ostavku. Nažalost, još nema adekvatne reakcije“, kazao je za Zenicainfo.ba Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

S druge strane, Fadil Jaganjac smatra kako je riječ o teškim i neistinitim optužbama na njegov račun. „Nemam nikakav problem što je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice podnio prijavu protiv mene jer će se dokazati da je riječ o lažnoj prijavi a cilj podnošenja njegove krivične prijave jeste skretanje pažnje sa svojih krivičnih djela i istraga koje se vode pri nadležnom kantonalnom tužilaštvu. Prema tome narod treba da zna šta je motiv, a to je da on pokušava skrenuti pažnju sa svoje istine i pokušava da izbjegne određene mjere i radnje koje su kod tih krivičnih djela koja su veoma teška i organizovana vode protiv njega. Treba pustiti pravosudne institucije da rade svoj posao i neka utvrde ko je lagao i ko je manipulisao sa svjedocima“, kazao je za Zenicainfo.ba Fadil Jaganjac, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Zeničko dobojskog kantona.

Nakon našeg upita kantonalno Tužilaštvo kratko je odgovorilo: “Uvidom u evidencije ovog Tužiteljstva utvrđeno je da je dana 01.10.2021. godine zaprimljena prijava podnesena Federalnoj upravi policije od strane Kasumović Fuada protiv Jaganjac Fadila, zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH”, naveli sui z Tužiteljstva.

Zbog zaštite donošenja konačne tuzilačke odluke, a u smislu odredbe člana 13. stav 3. u vezi sa članom 6. Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH (,,Službene novine FBiH, broj 32/01 i 48/11 ), ne možemo vam dati više informacija o predmetu“, kažu iz Tužilaštva ZDK koje bi, između ostalog, trebalo donijeti i konačnu odluku. (B.D.)