FOTO: Završen program obilježavanja „Dječije nedjelje“

Svake godine u prvoj sedmici mjeseca oktobra u cijelom svijetu obilježava se „Dječija nedjelja”, sedmica u kojoj se promoviraju prava djeteta uz različite kulturno-obrazovne i sportske aktivnosti namijenjene djeci.

Tako je ove godine zeničko Udruženje „Medica“ u saradnji sa Osnovnom školom „Meša Selimović i Sportskim društvom „Winner“ u Zenici, te ostalim zeničkim školama upriličilo „Dječiju nedjelju“ koju finansijski podržava kantonalno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

„Danas nam je cilj da ovaj dan bude drugačiji za djecu, nego ostali dani. Da u školi pored učenja osjete igru i zabavu, kao i poštovanje. Ali isto tako da vidimo kako djeca kroz svoje crteže govore o dječijim pravima i šta za njih znače dječija prava“, navodi Sabiha Husić, direktorica „Medice“ Zenica.

Manifestaciji su prisustvovala djeca iz zeničkihškola, djeca iz JU „Dom porodica“, kao i djeca iz Sigurne kuće Medica Zenica. Ciljevi ovosedmičnog programa su poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

„Ovo je za nas zaista velika prilika da pokažemo da djeca imaju svoja prava i da ih konzumiraju na najbolji mogući način“, kazao nam je direktor Osnovne škole „Meša Selimović“, Amir Zukić.

Da mališani nisu krili svoje zadovoljstvo, potvrdio nam je i predsjednik zeničkog Sportskog društva „Winner“ Ermin Zukić, prepričavši kako se jedan dječak radovao posjeti druge škole i tome što će dobiti paketić. Djeca su učestvovala u bogatom edukativnom i sportskom programu. Upriličena je i dodjela nagrada za najbolje likovne i literarne radove posvećene pravima djece. Dječija nedjelja je upravo prilika da se kroz različite kulturno-obrazovne i sportske aktivnosti, radionice u njihovom ambijentu i druge prigodne aktivnosti, podsjetimo i na jedno od osnovnih načela UN Konvencije o pravima djeteta – pravo na participaciju, pravo da se njihov glas čuje, a posebno njihova razmišljanja o tome kako se snalaze u trenutnoj situaciji, u kojoj su im nametnuta mnoga ograničenja.(A.K.)