“Medica” Zenica oblilježava Dječiju nedjelju u ZDK

Zeničko Udruženje „Medica“ u saradnji sa Osnovnom školom „Meša Selimović i Sportskim društvom „Winner“ u Zenici, te ostalim zeničkim školama, tokom ove sedmice organizuje niz aktivnosti, obilježavajući Dječiju nedjelju u ZDK, koju finansijski podržava Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

Ovo je saopšteno je na današnjoj press konferenciji, organizovanoj tim povodom u „Medici“ Zenica.

Od danas pa narednih pet dana djeca u ovom Udruženju svakodnevno imaju edukativne, likovne, te fotografske radionice, posvećene dječijim pravima, a sutra, takođe u našem prostoru, organizujemo dijalog sa predstavnicima nadležnih kantonalnih institucija i ustanova o pravima i potrebama djece s poteškoćama u razvoju, uz projekciju „Alisin san“, posvećen upravo ovoj populaciji dok je za četvrtak naveče planirana promocija knjige „Zaštita prava djece – pravo na život bez nasilja“, navodi Sabiha Husić, direktorica „Medice“ Zenica.

Centralna manifestacija Dječije nedjelje održaće se u Osnovnoj školi „Meša Selimović“ u petak, 08. oktobra, gdje će više od stotinu zeničkih osnovaca učestvovati u bogatom edukativnom i sportskom programu, a obaviće se i dodjela nagrada za najbolje literarne i likovne radove, posvećene pravima djece, a u sklopu nedavno raspisanog konkursa, dok će u školskom dvorištu učenici zasaditi 15 sadnica čempresa“, navela je Nejra Serdarević, nastavnica u Osnovnoj školi „Meša Selimović“.

Ovo je predivan projekat i nadam se da ćemo u petak igrom, sportom i radionicama izazvati radost djece, zbog čega i jesmo tu, a da će cilj Dječije nedjelje – ljubav, igra, škola, biti zadovoljen“, naglasio je Ermin Zukić, predsjednik zeničkog Sportskog društva „Winner“. .

Cilj Dječije nedjelje je promocija dječijih prava, kroz edukativne, sportske i  zabavne sadržaje, te pružanje konkretne pomoći djeci, što je ove godine Vlada kantona i resorno Ministarstvo planiralo u svom radu i finansijski podržalo“, rekao je Edin Arnaut, pomoćnik ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, navodeći da će Dječija nedjelja biti obilježena i u JU Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama. (V. J.)