Mještani Lokvina nezadovoljni načinom rekonstrukcije dionice ceste Zenica-Ovnak

Grupa mještana Lokvina izrazila je svoje nezadovoljstvo načinom na koji se vrši rekonstrukcija dionice regionalne ceste Zenica-Ovnak.

„Ne mogu shvatiti ko je radio projekat. Ovo je naselje, a put prolazi kroz Lokvine, a da nije predviđen trotoar, prije svega za djecu, njih više od 100, koji pješače 1 km do osnovne škole. Ne mogu shvatiti da se roditelji nisu pobunili, a u stvari roditelji i ne znaju da neće biti trotoara. Druga stvar, na dva mosta ne mogu se dva auta mimoići, to je katastrofa, a ima dovoljno prostora za proširenje. Ne mogu shvatiti da se tako nešto radi. Tu je i problem prašine, to je nemoguće, nema sobe u okolnih 5-6 kuća da sobe nisu pune prašine, a posljedice su vidljive i na okolnim voćnjacima“, kaže Nuraga Lišnjić, mještanin Lokvina.

U kantonalnom ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoline napominju da su radovi na ovoj dionici tek započeli, te da se ne može govoriti šta je ispoštovano, a šta ne.

„Ovdje je, za razliku od ranije investicije kada je rekonstruisana dionica u dužini od 1 km, za što je izdvojeno 1 000 000 KM, u pitanju samo zamjena asfaltnog kolovoza u dužini od 320 metara, a vrijednost radova je 156 000 KM. Međutim, prisutni su brojni problemi imovinsko-pravnog karaktera, kao i sa realizacijom druge faze izgradnje GGM-a gdje već tri godine ne možemo realizovati najveću investiciju u ZDK u vrijednosti od 3 000 000 KM, baš iz tog razloga što sami mještani to ne dozvoljavaju. Evo imamo sada u Lokvinama situaciju, imamo izvođača radova, on mora posipati vodu da ne bude prašine, imamo predstavnike MZ, imamo nadzor, zašto niko nije poslao dopis ministarstvu za ovih 15 dana. Ja ni jedan dopis nisam dobio. Bio sam na terenu najmanje 5 puta sa mještanima. Svi hvale projekat, svi daju podršku i niko ni jednom nije spomenuo negativnu stvar, a sad prvi put čujem od vas da ima tu nekih nesuglasica. Evo ja sam spreman da ponovo obiđemo kompletnu dionicu, od kuće do kuće i da vidimo šta mještani misle o realizaciji ovog projekta“, rekao je Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoline u Vladi ZDK.(R.Š.)