ZENICA: Održan Forum za zapošljavanje Roma i Romkinja

Udruženje Roma „Euro Rom“ Tuzla u Zenici je danas održao Forum za zapošljavanje Roma i Romkinja. Na Forumu su učestovali predstavnici Biroa za zapošljavanje sa područja Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici nevladinih organizacija, poslodavaca i korisnika projekta.

Današnji cilj je da okupimo sve aktere koji mogu uticati na zapošljavanje Roma i poboljšanje programa zapošljavanje Roma koji imamo od koji imamo od Federalnog zavoda za  zapošljavanje kako bi se mogao prilagoditi ciljanoj skupini, odnosno Romima koji su završili srednje škole da budu prihvaćeni na tržištu rada“, ističe Nedžad Jusić, projekt menadžer Udruženja Roma „Euro Rom“ iz Tuzle.

Nedžad Jusić

Cilj održavanja Foruma za zapošljavanje Roma i Romkinja je da se razmijenjuju informacije o ponudi i potražnji i da se iznađe zajednički način kako da se poboljša položaj Roma, a vezano je za njihovo zapošljavanje s posebnim fokusom na mlade Rome koje su završili srednje škole.

Kada je riječ o konkretnim podacima koliko Roma se školuje, odnosno studira za nivou Zeničko-dobojskog kantona, naš sagovornik je istakao kako „te brojke variraju kada je u pitanju obrazovanje Roma jer se ne vodi zvanična evidencija u školama, odnosno u Ministarstvu obrazovanja koliki je to tačan broj Roma koji se obrazuju. Ali moramo i dalje raditi na tome jer i dalje imamo određeni broj djece koji su van školskog sistema, pogotovo u srednjem obrazovanju“.

Zagalanjem za obrazovanje i zapošljavanjem Roma može se doprinijeti bržoj integraciji u bosanskohecegovačko društvo.