Održan finalni ispit master trenera iz oblasti organizovanog dualnog obrazovanja

U prostorijama Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, održan je finalni ispit master trenera iz oblasti organiziranog dualnog obrazovanja, pod pokroviteljstvom GIZ-a a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje,nauku, kulturu i sport ZDK.

Radionicu je vodio Markus Muller uz prisustvo Sonje Reutz, eksperti angažovani od strane GIZ-a.

GIZ po nalogu vlade Njemačke i Švicarske provodi projekat u BIH „Stručno obrazovanje“ koje tematski podrazumijeva dualno organizirano obrazovanje u sklopu kojeg je realizovana obuka za master trenere, zatim saradnja između dva mjesta učenja odnosno škole i poduzeća, kao i učenje o savremenim metodama obrazovanja.

„Jako je važno da učenici koje obučavaju mentori ne dobiju samo znanje i vještine već da su u stanju da i sami planiraju, provode i kontroliraju tj. da su u stanju da samostalno rade“, ističe Sonja Reutz, ekspertica angažovana od strane GIZA.

Cilj je da se unaprijedi kvaliteta praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju. ZDK je dobio četiri obučena master trenera koji su dobili neophodna znanja i alate da vrše obuku za mentore.

„Ovi master treneri koji su polagali završni ispit su ljudi koji već posjeduju kvalifikacije i dovoljna znanja ali su kroz od obuku od 120 sati, koja je organizirana od strane GIZ-a, proširili svoje znanje“, navodi Diana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK

Akteri projekta se nadaju da će interesovanje privrednih subjekata ka obučavanju mentora u ZDK biti sve veće.(B.M.)