ZDK: Produžene epidemiološke mjere za još 14 dana, Krizni štab razmatra uvođenje VPT pravila

FOTO: Zenicainfo.ba (Nejro A.)

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila epidemiološke mjere za još 14 dana, počevši od danas, 24. septembra.

Epidemiološka situacija u ovom kantonu ocjenjuje se kao nepovoljna s daljim razvojem trenda pogoršanja, ali je povoljnija u odnosu na neke druge kantone u Federaciji BiH, kao i FBiH u cjelini. „Prvom dozom vakcine vakcinisano je oko 24 posto naših građana dok je potpuno vakcinisano oko 11 posto. To je broj s kojim ne možemo biti zadovoljni, ali s obzirom na niz objektivnih poteškoća koje smo imali u prethodnom periodu i nedostatak vakcina te jak antivakcerski lobi ipak ne možemo biti potpuno nezadovoljni. Obzirom da imamo dosta ljudi koji su preboljeli korona virus, kao i onih koji su vakcinisani vjerujem da nas novi val koji dolazi neće ozbiljno pogoditi. Ono što je interesantno i to ne samo u našoj zemlji već i u svim drugim jeste da mahom obolijevaju nevakcinsani ili oni koji nisu potpuno vakcinisani“, kazao je doktor Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko dobojskog kantona.

Do 19. septembra ukupno je potvrđeno 15.297 slučajeva korona virusa, a broj aktivnih slučajeva je 326. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 14 osoba. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 58 hospitaliziranih krajem ovog perioda. „Mnoge zemlje su do sada uvele VPT pravilo i mi o njemu razmišljamo intenzivno. Njegovo uvođenje neće biti nikakva restriktivna mjera. To će biti mjera kojom ćemo pokušati zaštititi zdravlje i sigurnost odgovornih građana koji su se vakcinisali i pridržavaju se svih epidemiloških mjera“, dodao je ministar Jupić. Do sada je zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu isporučeno 175.722 doza vakcina, a utrošeno je 99.532 doza. U potpunosti je vakcinisano, s obje doze, 33.600 građana ovog kantona. Ministar Jupić pozvao je sve građane da prije svega budu odgovorni prema svom ali i zdravlju drugih, te se vakcinišu kako bi spriječili nekontrolisano širenje infekcije tokom četvrtog talasa pandemije, te izbjegli donošenje restriktivnih epidemioloških mjera.(B.D.)