Pormovisana knjiga “Sve bio je ritam” Borisa Lainera, nekadašnjeg bubnjara grupe “Azra”

Šesto izdanje Dokumfesta otvoreno je sinoć u Gradskoj biblioteci u Zenici promocijom knjige Borisa Leinera „Sve bio je ritam“.

Radi se o memoarima bubnjara koji je bio član najpoznatijih grupa tzv „novog vala“ sa početka osamdesetih godina od kojih je „Azra“ za njega, kako kaže, bila vrh vrhova. “Ovu sam knjigu godinama nosio u glavi ali nisam imao hrabrosti napisati je. Uz podršku svoje Jasmine krenuo sam da savladavam strah od bjeline papira. Krenuo sam pisati i knjiga je nastala u jednom dahu. Za mjesec dana pedeset priča u kojima sam htio biti što iskreniji i neposredniji i zabavniji. Ova knjiga nije pretenciozna i ima svojevrstan ulični jezik. U srce pogađa duh i karakter tog vremena, tog novog vala i kada smo svi bili mladi. Kroz pisanje ove knjige sam doživio katarzu“, kazao je Boris Leiner. Bio je član niza uticajnih grupa tog vremena od kojih na prvo mjesto stavlja Azru a svoj je doprinos dao i Haustoru, Aerodromu i Vješticama.

Promotori su bili Josip Dujmović ispred udruženja „Zona muzike“ koje je pokretač Dokumfesta i Haris Abdagić, ispred Gradske biblioteke koja je protekle četiri godine aktivan suorganizator ovog događaja. Nakon promocije knjige Borisa Leinera prikazan je dokumentarni film, “Novi val-40 godina poslije“. DokumFest, festival posvećen kulturi rok muzike kroz forme književnih promocija i projekcije dokumentarnih filmova, nastavlja se sutra promocijom knjige Vladana Stanojevića,“Kako se krem istopio“, posvećenu istorijatu grupe The Cream. Nakon književne promocije biće upriličena projekcija dokumentarnog filma „NS made-love hunter“.(D.T.)