Novi pravilnik o fiskalnim sistemima dodatno će opteretiti niskoakumulativne djelatnosti

Pravilnik o fiskalnim sistemima, kojim je bila predviđena obaveza da privrednici moraju nabaviti nove fiskalne uređanje, nije prošao u federalnom parlamentu, ali je ipak objavljen u službenim novinama.

Ovakva odluka izazvala je brojne reakcije poslodavaca.

Prema procjenama federalne Vlade iz maja 2020. godine za promjenu 83 547 fiskalnih uređaja poslodavci će morati izdvojiti 60 miliona maraka. Trošak koji će teško pasti niskoakumulativnim djelatnostima koje u vremenu pandemije jedva preživljavaju.

„Mi ćemo kao sekcija frizera u saradnji sa državnim udruženjem, pokušati napraviti neki dogovor, mada mislim da se mi ovdje najmanje pitamo. Mislim da će najviše biti ugroženi frizeri, ugostitelji i uslužne djelatnosti jer to nije mali namet. Riječ je o 1 000 KM koje ponovo moramo platiti. Očekujem i neke nove mjere koje ćemo morati uvesti i finansirati, što je nerazumno da se u vrijeme pandemije donose odluke koje dodatno otežavaju rad poslodavcima“, kaže Sabina Karić, predsjednica sekcije frizera pri Udruženju      poslodavaca Grada Zenica.

Odluka je neprihvatljiva i za oblast ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti.

„U vrijeme pandemije ovo je nerazumna odluka, nije joj vrijeme sada, a i inače. Znači, ova odluka i u dobra vremena ne bi bila ispravna, a pogotovo sada. Cijene fiskalnih kasa su oko 1 000 KM i to su sada cifre za ugostitelje koje ne mogu ni zamisliti. Imali smo 15 mjeseci koje smo radili pod koronom, u minusu smo radili, imali smo zabrane, znači svi su ugostitelji dužni i jedva opstaju. Ovo opterećenje im je nametnuto i to neće moći“, dodao je Senad Džanić, predsjednik sekcije ugostitelja pri Udruženju poslodavaca Grada Zenica.

U Udruženju poslodavaca Grada Zenica traže od države da finansira ili u najgorem slučaju većinski sufinasira implementaciju ove odluke. (R.Š.)