Promocijom knjige “Sve bio je ritam” danas počinje šesto izdanje DokumFest-a

DokumFest, festival posvećen kulturi rok muzike kroz forme književnih promocija i projekcije dokumentarnih filmova, počinje danas.

Ovo je njegovo šesto izdanje i četvrto od kada se organizatoru festivala, udruženju „Zona muzike“ pridružila i Gradska biblioteka Zenica. DokumFest večeras u Gradskoj biblioteci otvara jedan izuzetan program. Riječ je o promociji knjige „Sve bio je ritam“ autora Borisa Leinera. Radi se o proslavljenom bubnjaru koji je obilježio muzičku scenu osamdesetih godina svojim udjelom u bendovima kakvi su Azra, Haustor i Vještice. “Prve noći festivala od 18 sati u čitaonici Gradske biblioteke družimo se sa Borisom Leinerom, razgovaramo o njegovoj knjizi i uopšte „novom valu“. Odmah nakon toga biće upriličena projekcija dokumentarnog filma „Novi val-40 godina poslije“ a druženje se nastavlja u „Zoni muzike“, kaže nam Haris Abdagić, direktor Gradske biblioteke Zenica. Dan kasnije program se nastavlja promocijom knjige Vladana Stanojevića „Kako se Krem istopio“ a koja donosi istorijat legendarne grupe The Cream koju je predvodio Erik Klepton. Nakon projekcije slijedi i projekcija dokumentarnog filma o grupi The Cream.

Od subote program se seli u prostor kluba Zona Muzike. “U subotu će biti prikazana tri dokumentarna filma a još jedna projekcija je zakazana za nedjelju kada će biti upriličeno i proglašenje pobjednika ovogodišnjeg DokumFesta“, kaže Haris Abdagić. Na čelu žirija koji će odlučivati o pobjedniku DokumFesta biće francuz Tomas Krauk, muzičar, producent i režiser koji posljednjih mjesci živi u BiH gdje radi na dokumentarom filmu o našoj ratnoj i poslijeratnoj rok sceni.(D.T.)