Penzioneri u FBiH traže povećanje penzija, u protivnom izlaze na proteste

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera Federacije BiH održao je sastanak sa predsjednicima svih općinskih/gradskih udruženja penzionera i predsjednicima kantonalnih saveza udruženja penzionera, te zaključio da je materijalni i socijalni položaj penzionera ispod granice socijalnog minimuma.

To je, kako su saopćili, uzrokovano neusklađivanjem penzija u 2021.godini i enormnim i svakodnevnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica.

“Pandemija koronavirusa je razotkrila slabu organizaciju i neefikasnost zdravstvene zaštite penzionera, što je uzrok velikog procenta umrlih u proteklom periodu. Predsjednici općinskih/gradskih udruženja penzionera su izrazili ogromno nezadovoljstvo sa odnosom zakonodavne i izvršne vlasti Federacije prema penzionerima i zahtijevaju da Upravni odbor Saveza poduzme energičnije mjere na rješavanju navedenih problema”, saopćeno je iz Upravnog odbora Saveza.

Na sastanku su usvojeni konkretni zaključci među kojima je taj da se zadužuje Upravni odbor Saveza da putem Federalnog zavoda PIO/MIO, federalnih ministarstava rada i socijalne politike, te finansija, a u koordinaciji sa premijerom Federacije BiH, iznađe rješenje za vanredno povećanje svih penzija u Federaciji, osim najviših, najkasnije do 25. oktobra.

U slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje penzija, obavezan je da organizuje mirne proteste i odredi vrijeme održavanja.

Također, obavezuje se Upravni odbor Saveza da pokrene inicijativu putem Federalnog ministarstva zdravlja da se u cilju efikasnije i racionalnije zdravstvene zaštite u ravnopravan položaj stave državne i privatne zdravstvene ustanove, kako bi se smanjili redovi za čekanje na zdravstvene usluge i penzioneri bili pošteđeni plaćanja privatnih zdravstvenih usluga.

Osim navedenog, zahtjeva se hitan sastanak sa premijerom i resornim ministrima radi što kvalitetnijeg i zajedničkog rješenja prisutnih problema i traženih zahtjeva, naveo je u saopćenju Upravni odbor Saveza.