Šahovski klub “Napredak” pobjednik Premijer lige BiH

Šahovski klub “Napredak” Zenica je od 17.09. – 20.09. 2021. godine učestvovao na Premijer ligi BiH u šahu za žene koja se održavala u Neumu.

Premijer liga se igrala na 4 ploče (uz 2 rezerve). Igralo se po Bergerovom sustavu s tempom igre 90 minuta po igraču za cijelu partiju uz bonifikaciju od 30 sekundi po potezu, počevši od prvog.

Igračice u sastavu: Milica Popadić,  Milanka Tomić, Bojana Bojanić, Ivana Mikić, Adna Agičević i Petra Popović su ostvarili jako dobar rezultat i osvojile I. mjesto, te se plasirale na Kup evropskih šampiona za sljedeću godinu.

Od 2016. godine od kako su statutom ŠK “Napredak” Zenica obuhvaćene i osobe ženskog spola naše igračice ostvaruju zapažene rezultate, kroz učešće na Premijer ligama BiH, učešće na kadetskim prvenstvima i kroz Školu šaha ŠK “Napredak” Zenica koju pohađa i osam djevojčica, zbog čega neće doći u pitanje budućnost ženske ekipe i nastavak uspješnih rezultata.

– Nažalost već godinama se može konstatirati da sa govornice gradskog vijeća neupućeni vijećnici i službenici Gradske uprave govore kako Zenica nema niti jednog predstavnika kolektivnih sportova u najvećem rangu takmičenja, a ŠK “Napredak” Zenica ih izjavama demantuje. Unatoč činjenici da su šahisti najbolji ambasadori država i gradova, Gradska uprava godinama unazad ne prepoznaje velike i značajne rezultate našeg kluba, te dodjeljuje minimalne iznose, koji ne mogu pokriti niti troškove kotizacije za učešća naših takmičenja, a kamoli odlazak na Kup šampiona. Uprava kluba se iskreno nada da će se praksa dodjeljivanja sredstava kao i odnos prema ŠK “Napredak” Zenica promijeniti u budućnosti, te da ćemo zajedno slaviti i podstjecati naše sportske kolektive na ovakve i slične uspješne rezultate – ističu iz ŠK “Napredak” Zenica.