Teška godina za pčelarstvo,na tržištu skoro da nema domaćeg meda

Na domaćem tržištu ove godine skoro da i nema domaćeg meda. Ovako lošu godinu kada je pčelarstvo u pitanju ne pamte ni najstariji pčelari, žali se naš sagovornik.

Vremenske prilike su dovele do toga da ove godine pčelari neće vrcati med. Slična situacija je i sa pčelarima u zemljama regiona. Mi, inače proizvodimo manje meda nego što nam je potrebno pa zato država uvozi med a među takvim medom sigurno se nađe i onaj koji ne bi željeli na svojoj trpezi. Stvar je države a i samih pčelara da educiraju običnog čovjeka šta je to zapravo pravi med. Najsigurniji način da obični građanin dobije pravi med jeste da se isključivo obraćaju i kupuju kod onih koji drže pčele i dugo se bave time, priča Midhat Serdarević, dugogodišnji pčelar iz Zenice.

Na području Federacije BiH, prema trenutno dostupnim podacima, registrovano je više od 300 hiljada košnica, što se smatra značajnim pčelarskim fondom, koji treba sačuvati, ali mu i posebnu pažnju pružiti. Prema procjenama, u Zenici je oko 500 pčelara. – Grad Zenica i Federacija BiH stimulišu pčelare. Zadatak je na Asocijacijama pčelara i Savezu pčelara da naprave korak prema Savezu ZDK te da i kanton podrži pčelare. Oni za sada podržavaju obrte ali bi trebali podržavati i one koji drže pčele. Lijepo bi bilo kada bismo mi kao miraz u Evropu unijeli što veći broj košnica i iz tog razloga, kaže naš sagovornik, bitno je da se država uključi u stimulaciju pčelara.  (B.D.)