Fenomenalna Lejla Tanović osvojila drugo mjesto na biciklističkom maratonu u Francuskoj

FOTO: klix.ba

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Tanović je odvezla najbolju utrku u karijeri i osvojila drugo mjesto na maratonskoj utrci u francuskom La Forestiereu.

Radilo se o utrci na 75 km iz UCI MTB Marathon Seriesa, odnosno Svjetskog kupa u maraton disciplini.

Pobjedu je odnijela najbolja maratonka na svijetu Ariane Lüthi iz Švicarske, dok je podiji sa trećim mjestom upotpunila Litvanka Katazina Sosna, trenutno rangirana na drugo mjesto Svjetske ranking liste.

Tanović je osvojila prvu medalju za BiH na takmičenju ovog ranga, te je upisala novih 200 UCI bodova za svjetsku ranking listu ali i ostvarila svoj najbolji rezultat u karijeri, dok je za pobjednicom utrke kasnila samo 97 sekundi.

Radi tehničkog problema nakon prve feed i tehničke zone naša takmičarka se nalazila na šestoj poziciji.

Lejla je odvozila možda najbolju utrku u svojoj karijeri te u zemlji u kojoj je biciklizam jedan od najpopularnijih sportova osvojila drugo mjesto. Nakon uvodnih pet kilometara uspona takmičarke su došle na spust na kojem je Lejla izgubila pozicije radi tehničkog problema sa amortizerom, tako da je nakon prve tehničke zone zauzimala šestu poziciju. Brzo smo otklonili kvar i Lejla je pokazala da se nalazi u sjajnoj formi jer je već na narednoj tehničkoj zoni zauzela treću poziciju. Borba za drugo mjesto sa Katazinom trajala je preko sat vremena da bi pred kraj utrke Lejla pojačala tempo i prošla kroz cilj kao drugoplasirana“, rekao je njen trener Amar Njemčević.

Tanović je na utrci pobijedila takmičarke koje su rangirane od druge do pete pozicije na Svjetskoj ranking listi. Podatak koji pokazuje da pred našom takmičarkom tek predstoje najbolja izdanja je i taj da je bila najmlađa od prvih pet biciklistkinja na utrci.

Izuzetno sam sretna sa pokazanim na utrci, ali i osvajanjem drugog mjesta. Prije, ali i tokom utrke sam se osjećala veoma dobro tako da me tehnički problem na samom startu nije zabrinuo. Nakon što smo otklonili kvar, vozila sam svoj tempo i prestizala takmičarke. Borba sa Katazinom za drugo mjesto je bila vrlo iscrpljujuća jer je riječ o sjajnoj takmičarki sa mnogo iskustva, ali moja želja za osvajanje drugog mjesta je bila odlučujuća. Sigurno da mi ovaj rezultat daje mnogo samopouzdanja pred Svjetsko prvenstvo u Italiji koje se održava za dvije sedmice“, rekla je Lejla Tanović.

Nakon posljednjeg upisa bodova Lejla Tanović zauzima 7. poziciju na Svjetskoj ranking listi, s obzirom na to da je ovo treći put da se plasira na ovu poziciju do kraja sezone ima priliku da popravi svoj najbolji plasman na ranking listi.

klix.ba